Niko te ne razumije kada kažeš da pored punog ormara odjeće nemaš šta da obučeš. Zapravo, imaš šta da obučeš, ali nemaš odluku šta da obučeš – potpuno razumijem tvoj problem.

Opet si zakasnila na dogovoren sastanak jer si petnaest minuta stajala pred ormarom I nisi znala šta da obučeš? Još gore od toga je što si izjurila iz kuće razočarana u odabranu kombinaciju koja ti nikako ne odgovara uz tvoje raspoloženje. Ako se neko našao u međuvremenu kraj tebe, izvukao je deblji kraj, pogotovo ako je zbunjeno ili uz osmijeh odreagovao na to da nemaš šta da obučeš.

Kako? Pa lijepo: Ne slažu se boje, omiljeni odjevni komad si nosila juče, ne odgovara vrijeme za promočivu obuću, najnovije pantalone te stišću i pojavi se “šlaufić”. Prosto je nemoguće izbjeći osjećaj razočarenja jer te niko u ovoj dilemi ne razumije.

Pun mi ormar, a nemam šta da obučem!

No, šta se zapravo krije iza fraze “Nemam šta da obučem”? U nju stane umor od cjelojutarnje jurnjave po kući kako bi završila sve poslove. Pronađe se tu i nesuglasica koju si imala u sinošnjoj komunikaciji sa nekom bliskom osobom. Nesanica koja te je noćas mučila i glad koja se uz nju javila, pa si morala pojesti onaj zabranjeni red čokolade.

Stres koji te čeka na poslu, a koji traje danima I još toliko će trajati. Želja za novom cvijetnom haljinom koja te zove iz izloga u prolazu. Datum koji je barem za sedmicu dana udaljen od naredne plate. Nadutost zbog obroka koji tvoj stomak nije stigao svariti. Višak kilograma koji ti bode oči već godinama, a koji ćeš po obećanju skinuti od narednog ponedjeljka. I tu je još mnogo, mnogo prašine koja kvari sliku tvog ormara u tvojim očima.

Pun mi ormar, a nemam šta da obučem!

No, da ne bi ovaj tekst ostao na opisu problema, bez bilo kakvog rješenja, ili barem pokušaja rješenja, šaljem vam neke praktične smjernice:

  • Pročistite ormar, poklonite odjeću koju niste nosili tokom ove godine,
  • Pogledajte prognozu I odjevnu kombinaciju odredite veče prije,
  • Razvrstajte odjeću po bojama i sezonama toplo/hladno/kiša/sunce, lijepo je posložite,
  • Krenite u kombinaciju redom, na primjer od cipela ka “gore”,
  • Prilikom kupovine birajte odjeću koja se slaže uz stvari iz vašeg ormara.

Za kraj, ako se I pored svega desi da krenete iz kuće i prepun ormar se učini prazan, iskoristite za vas najisprobaniju I najudobniju kombinaciju, bez eksperimentisanja, jer odjeća nije jedina lijepa stvar koju okolina na vama može primjeriti tog dana.

3194