Tražila sam izgovore da opravdam zašto više ne treniram, zašto posežem za hranom kada nisam gladna i zašto bilo koji stres ili tugu liječim slatkišima. Moji najveći problemi bili su neistrajnost i neorganizovanost.

Rajna Muškić: Izgubila sam 12kg i osjećaj težine u stomaku

Radim u industriji hrane i proizvodim prekrasne dezerte. Obožavam ih osmišljati, praviti, dekorisati i jesti, naravno! Ali moj drugi najveći problem je nutela. Veliki preokret se desio u trajanju jednog filma, kada sam, vjerovali ili ne, pojela teglu nutele od 1 kg, gledajući u TV, uopšte ne osjećajući da jedem. Nisam čak ni uživala.

Osjećaj gađenja prema samoj sebi već je uveliko postojao u meni. Ono što sam vidjela u ogledalu svaki dan kada se pogledam, nisam bila ja, pa sam izbjegavala i da bacim pogled u prolazu.

Ormari su mi puni odjece, a ja stanem u suprugovu trenerku – jedva! Znate taj osjećaj? Grozan je. I tada sam se gušeći od plača, odlučila da nešto moram promijeniti. Jednostavno nisam bila sretna, niti ispunjena. Svaki dobronamjeran savjet mojih bližnjih doživljavala sam kao napad i odgovarala sam protunapadima. Tužno, zar ne?

Rajna Muškić: Izgubila sam 12kg i osjećaj težine u stomaku

Za Atiku sam znala od 2016. Prvi put sam pristupila Booty Programu 2017. i za svega mjesec dana uz Slađanu Trivić, osnivačicu Atike, postigla nevjerovatan uspjeh. I ovaj puta sam se odlučila da potražim savjet Atike, ne znajući da sada na raspolaganju imam puno više opcija, stručnjaka i podrške! Odlučila sam da probam program od tri mjeseca. Imajući u vidu moj zdravstveni problem, sindrom iritabilnog crijeva, nutricionisti su slagali odgovarajuće režime ishrane. Sve sam ispratila uglavnom bez puno grešaka, jer Atika program nudi zaista zavidan broj raznovrsnih opcija kako za doručak, tako i za ručak i večeru. Prva kriza se javila nakon tri sedmice. Kriza za slatkišima… prebrođena receptom zdravih mafina naših nutricionista!

Treninzi su od samog početka bili moj najveći izazov. Bilo je zaista težih dana, i da se razumijemo, ne ide uvijek sve glatko. Javile su se i neke želje da ne treniram više, ali uz cijeli tim Atike lakše je savladati svaku prepreku. Znajući da na raspolaganju imam psihologa, savijet ili ideju tražila bih od njih i uvijek sam dobila više nego što sam tražila! Bodrili su me, hvalili svaki moj uloženi trud, davali zadatke koji su mi skretali misli i jednostavno mi davali motiv da nastavim dalje. Takođe, posebno uz psihologe, moram izdvojiti nutricioniste koji su pratili svaki moj izgubljeni cm i g, udovoljili svakom mom prohtjevu i poklonili recept kada poželim nešto slatko za večeru!

Treninzi su nekada bili najteži dio moga dana, ali nakon svakog odrađenog sam se osjećala ispunjeno i korak bliže svome cilju. Zadnjih mjesec dana moju promjenu uočavaju svi ljudi oko mene. Ne samo moj fizički izgled. Meni je najdraže da me moja okolina ponovno vidi nasmijanu i sretnu.

U ovom periodu od 3 mjeseca izgubila sam, 12 kg, osjećaj težine i napuhanosti u stomaku. Celulit se znatno smanjio. Izgubila sam i onaj ružni osjećaj nezadovoljstva i još ružniji odraz u ogledalu.

Ali dobila sam puno više! Dobila sam znanje o tome kako organizovati svaki dan unaprijed, kako kvalitetno ispuniti svaki slobodan trenutak i kako uživati u svakom zalogaju hrane. Naučila sam da je hrana izvor energije i sada biram zdravo i pametno.

3160