Zašto se masti nakupljaju na stomaku?

Postoje dvije vrste masti u abdominalnom području, a to su potkožne i viscelarne, odnosno one masti koje se nakupljaju oko organa. Višak masnih naslaga, pogotovo na stomaku, mogu da povećaju rizik od mnogih zdravstvenih problema. Mnogi su faktori koji utiču na taloženje masnih naslaga, a dovoljan je samo jedan razlog da biste krenuli u borbu protiv njih – vaše zdravlje!

1. Ne unosite dovoljno proteina u organizam

Dovoljan unos proteina ubrzava metabolizam, smanjuje apetit i reguliše težinu. Protein je makronutrijent koji djeluje unutar svake ćelije vašeg tijela. Potreban je za razvoj mišića i regulaciju tjelesnih tkiva i organa.

Zamjenom ugljenih hidrata i masti – proteinima, smanjujete nivo hormona gladi i povećavate nekoliko hormona sitosti, što automatski doprinosi da unosite manje kalorija.

5 razloga zašto se masne naslage talože na stomaku

2. Šećer

Svakodnevno unosimo šećer nesvjesno, misleći da dovoljno pazimo ako izbacimo slatkiše iz ishrane. Skriveni šećer je najveći neprijatelj masnih naslaga na stomaku, a nalazi se skoro u svim prerađenim namirnicama.

Količina fruktoze koju dobijate iz voća je zanemarljiva u odnosu na onu koju dobijate iz ishrane sa visokom količinom rafiniranog šećera.

Ako želite smanjiti unos šećera, morate početi čitati deklaracije na pakovanjima. Čak i hrana koja se prodaje kao zdrava hrana može sadržiti ogromne količine šećera.

5 razloga zašto se masne naslage talože na stomaku

3. Fizički ste neaktivni

Vježbanje, zajedno sa izbalansiranom ishranom,najefikasniji je metod za smanjenje masnoća u abdominalnom području, ali i glavni put do zdravog života. Za skidanje masnih naslaga sa stomaka, podrazumijevaju se trening za cijelo tijelo, a ne samo vježbe za trbušne mišiće.

Funkcionalni trening sagorijeva masne naslage, stoga je važno da ne preskačete nijedan dio treninga, bez obrzira na vaše „kritične tačke“.

5 razloga zašto se masne naslage talože na stomaku

4. Izloženi ste stresu

Kortizol je hormon stresa, koji nadbubrežne žlijezde proizvode tokom osjećaja strah, stanja stresa i anksioznosti. Iako je kortizol važan za određene tjelesne procese, kao što je regulacija glukoze i insulina u krvi, prekomjerno lučenje kortizola, tokom dužeg vremenskog perioda, može biti opasno.

Masne ćelije u stomaku imaju četiri puta veću količinu receptora kortizola u poređenju s masnim ćelijama u ostalim djelovima tela. To znači da su masne ćelije u stomaku izazvane povišenim kortizolom.

Stres može pojačati želju za hranom sa visokim udjelom masti i ugljenih hidrata, poput slatkiša i grickalica, koji pomažu lučenja hormona sreće i na taj način smanjuju anksioznost.

5 razloga zašto se masne naslage talože na stomaku

5. Nedostaje vam dovoljno odmora

Nedovoljno spavanja može pojačati vaš apetit i želju za određenom hranom. Ako ne spavate dovoljno, vaše tijelo prozivodi hormone gladi – leptin i grelin. Na taj način vam otežava konrolu apetita i postajete podložniji prejedanju.

Ne postoji čarobno rješenje za skidanje masnih naslaga u abdominalnom području. Samo promjena životnih navika, poput uvođenja zdrave ishrane, zajedno sa fizičkom aktivnošću daju čarobni rezultat. Taj proces može da traje dosta vremena, ali samo tako će vaši rezultati biti dugotrajni.

5 razloga zašto se masne naslage talože na stomaku

27241