Kako dojilje treba da se hrane da bi bile zdrave i osigurale zdravo i kvalitetno mlijeko.

Osim učestalog umora i iscrpljenosti od porođaja i čitavog procesa trudnoće, dojilje, kao što je opštepoznato, nemaju uredan san. Buđenje bebe tokom noći dodatno iscrpljuje majku, stoga bi svaka dojilja trebala obratiti pažnju na uravnoteženu ishranu kako bi osigurala stabilan imunitet.

Čak i ako dojilja ne pripazi na ishranu, njeno tijelo će nastaviti proizvoditi mlijeko, ali to može dovesti do još veće iscrpljenosti i slabijeg imuniteta. Prema tome, veoma je važno da vaša ishrana bude redovna, zdrava i uravnotežena, kako biste se vi, a i vaša beba osjećali dobro i zadovoljno.

Ugljikohidrati

Proces stvaranja i produkcije majčinog mlijeka zahtijeva utrošak veće količine kalorija. Ukupno povećanje energetskih potreba tokom prvih šest mjeseci dojenja iznosti 500 kcal na dan. Od toga 330 kcal se pokriva hranom, dok se ostatak crpi iz unutrašnjih rezervi masti koje su se nakupljaje u tijelu tokom trudnoće.

Konzumiranjem zdravih namirnica, kao što su svježe voće, voćni smoothie, orašasti plodovi i sjemenke obezbijediće dovoljno ugljikohidrata u vašem organizmu.

Kako dojilje treba da se hrane

Proteini

Dojiljama je potrebno oko 65g proteina dnevno što se poredi sa devet jaja. Naravno, ne savjetujemo da pojedete samo devet jaja, već da uvrstite protene u svakom obroku po malo!

Preporučuje se veći broj obroka koji se sastoje od ribe, žitarica, pilećeg mesa, orašastih plodova, mahunarki i malomasnih mliječnih proizvoda.

Kako dojilje treba da se hrane

Kalcijum

Kao i tokom trudnoće, potreba za kalcijumom se ne smanjuje tokom dojenja. Nedovoljan unos kalcijuma tokom ovog perioda može, kasniju u životu, dovesti do pojave osteoporoze. Osim toga, neophodan je za normalan rast i razvoj djeteta, njegovih koščanih struktura i zuba.

Kalcijum možete unositi u organizam putem malomasniih mliječnih proizvoda, a pored toga i konzumiranjem orašastih plodova, brokule, maslina, sezama, datula.

Kako dojilje treba da se hrane

Masti

Vašem tijelu su nephodne visokovrijedne masti i hladnocijeđena ulja. Masti osiguravaju najveći energesti udio u ishrani dojilje.

Potrebno je unositi nerafinirana biljna ulja, maslinovo, kokosovo, bučino, laneno zbog odgovarajućeg sadržaja omega 3 masnih kiselina.

Kako dojilje treba da se hrane

Tečnost

Ne zaboravite obratiti pažnju na unos dovoljno tečnosti u organizam i da ne osjećate žeđ. Dojenje može poslužiti kao podsjetnik za vodu. Preporučuje se osam čaša vode dnevno.

Kako dojilje treba da se hrane

3713