Naučila sam kako da pripremam sva moja omiljena jela na zdrav način, tako da sam i dalje jela picu, pitu, krompir i ćevape.

Prije Atika programa, nisam imala pravilne obroke. Na poslu nisam stizala da jedem, pa onda kad dođem kući naveče, pojedem sve što mi se nađe na putu. Još jedna veoma loša stvar je to što kod nas na poslu uvijek bilo stvari koje smo nudili kupcima da probaju, tanjiri sa hranom su mi uvijek bili dostupni, i naravno kako prođem pored toga uzmem nešto da gricnem.

Ema Turčan: 35 kg manje za 7 mjeseci

Uvijek sam tvrdila da sam ja zadovoljna sa sobom, da se meni eto baš sviđa da izgledam tako kako izgledam. Toliko sam ljudima pokušavala to predstavim, da sam i sama počela vjerovati u to. Pa ne možemo baš sve da imamo 55 kilograma i izgledamo kao lutkice.

Za mene je odlazak u kupovinu predstavljao traumu, znala sam da vjerovatno neću pronaći ništa što mi se sviđa a da toga ima u mojoj veličini. Tada sam nosila broj 48. Kad bi neko pokrenuo priču u tom smjeru ja bih se naljutila i odbijala da pričam o tome, a onda je samo nešto kliknulo. Znala sam da mogu nešto da promijenim, stala ispred ogledala i rekla sama sebi da nisam zadovoljna sa time što vidim.

Inače prije toga ja sam u svojoj glavi imala 55 kilograma, jednostavno nisam dozvoljala sebi da postanem svjesna svog izgleda. Slikanje sam izbjegavala u širokom luku.

Sa Atika programom sam počela u vrijeme kada sam radila dvije smjene u prodavnici i imala 110 kilograma. Na početku nisam imala krize, jednostavno sam sama sa sobom riješila da želim da smršam i davala sam sve od sebe da uspijem.

Nisu me spriječile silne upale od vježbanja koje sam imala na početku, jer moje tijelo stvarno nije bilo naviklo na tako nešto. Nikada prije Atika programa nisam vježbala. A onda su došli pozitivni komentari okoline, svi su primjećivali da se nešto dešava sa mnom. Naravno da je bilo nekoliko i loših komentara od koleginica kojima bi, čini mi se, isto dobro došla Atika.

Prvi put sam prekršila program poslije dva mjeseca sa jednim pačetom torte. Ali stala sam na tome. Tada, a i svaki drugi put kad sam prekršila program priznala sam nutricionisti i psihologu i svaki put smo to zajedno riješili. Svaki put kad bih osjećala želju sa slatkišima napravila bih sebi nesto zdravo, zaista ima toliko ukusnih, a zdravih recepta. Da sam to znala ranije nikad sebi ne bih dozvolila da dođem do kilaže koju sam imala.

Naučila sam kako da pripremam sva moja omiljena jela na zdrav način, tako da sam i dalje jela picu, pitu, krompir i ćevape.

Za ovih 7 mjeseci ja sam smršala 35 kilograma. Sada imam 75 kilograma i osjećam se kao druga osoba. Ne prepoznajem sebe u ogledalu. U radnji bez problema nađem odjeću za sebe. Taj osecaj da mogu kupiti bilo šta što mi se sviđa, a ne samo ono što imaju u mojoj veličini je neporcenjiv. I nikakav kolač ili fast-food ne mogu zamijeniti taj osjećaj.

3230