Čvrst i ravan stomak je san mnogih, kako žena tako i muškaraca, ali da li je moguće ostvariti taj san nakon velikog gubitka kilograma ili je neminovno da koža na stomaku ostane mlohava?

To zavisi od raznih faktora: Ishrane, vremenskog perioda koji je protekao od najvećeg razvlačenja kože, brzine izgubljenih kilgrama, jačine muskulature i genetskih predispozicija.

Bitno je razumjeti da je mnogo lakše zategnuti kožu koja je tek par mjeseci rastezana, recimo tokom trudnoće ili ako se neko nedavno ugojio, a prije toga je imao manju kilažu. Koža je jako elastičan organ i ukoliko se nagomilani kilogrami skinu relativno brzo nakon debljanja odnosno, ako se koža ne rasteže tokom dugog perioda i muskulatura stomaka ojača, stomak može ponovo da bude čvrst i ravan bez da se vide posljedice.

Kako zategnuti mlohav stomak?

Malo je drugačija situacija kod osoba koje su gojazne čitav život (ili veliki dio njega). Zamislite balon koji naduvate do maksimuma: ukoliko ispustite vazduh odmah, balon će se vratiti u svoje prvobitno stanje jer mu je elastičnost očuvana. Ukoliko isti taj balon naduvate, ostavite ga da stoji naduvan nekoliko dana, a onda ispustite vazduh – taj balon će ostati razvučen, jer je izgubio elastičnost zbog opterećenja koje je duže trajalo. Slično je i sa kožom.

Ukoliko osobe koje su dugo vremena bile gojazne izgube dosta težine naglo, recimo nekim brzim dijetama, njihova koža će ostati mlohava jer nije imala vremena da odreaguje odgovarajuće niti potrebne nutrijente da se regeneriše. Takav višak kože se ne može više zategnuti prirodnim putem, već isključivo hirurškim.

Kako zategnuti mlohav stomak?

Skidanje kilograma kod osoba koje su godinama bile gojazne se mora dešavati postepeno uz redovan trening. Postepeno gubljenje kilograma i „izduvavanje“ će koži dati više vremena da se regeneriše i polako vraća u svoje normalno stanje. Trening je značajan jer je koža vezana za muskulaturu i što je muskulatura čvršća to će i kožu više zatezati. To dvoje u kombinaciji će pomoći da se, kako se smanjuje obim struka, i koža pomalo zateže i prati promjene.

Izbalansirana ishrana je veoma bitna u ovom procesu, ne samo kako bi se izgubio višak kilograma, nego i kako bi koža bila snadbjevena svim neophodnim nutrijentima koji su joj potrebni. Ključnu ulogu u elastičnosti kože igra kolagen, za čiju proizvodnju moramo da unosimo mnoštvo vitamina, kao i masnih kiselina.

Kako zategnuti mlohav stomak?

Zbog toga je Atika program baziran na izbalansiranoj i zdravoj ishrani, kojom se postepeno gubi kilaža, i treninzima koji aktiviraju sve grupe mišića, kako bi i koža pratila promjene tijela. U nastavku pogledajte rezultate koje smo zahvaljujući ovoj metodi rada ostvarili sa klijentima različitih početnih težina, starosne dobi i kondicije:

Majka, dojilja, dijastaza trbuha
Rezultat: izgrađeni trbušnjaci, smanjena dijastaza, zdrave navike prenesene na cijelu porodicu

Kako zategnuti mlohav stomak?

Student, strah od fizičke aktivnosti zbog prijašnjih povreda, neredovne menstruacije
Rezultat: pekarski proizvodi izbačeni iz ishrane, vraćanje fizičkim aktivnostima, uredovljen ciklus

Kako zategnuti mlohav stomak?

Majka, dojilja, ovisnik o slatkišima
Rezultat: Izgrađeni trbušnjaci, usvojene zdrave navike, prekinuta ovisnost o slatkišima

Kako zategnuti mlohav stomak?

Pobornik emotivnog prejedanja, zaposlena, odbojnost od fizičke aktivnosti
Rezultat: Povećano samopouzdanje, prestanak traženja utjehe u hrani, vraćanje fizičkim aktivnostima

Kako zategnuti mlohav stomak?

Majka, dojilja, veliki ljubitelj slatkiša
Rezultat: dostignuta željena kilaža, čvrsto tijelo i samokontrola pred slatkišima

Kako zategnuti mlohav stomak?

Majka, slaba fizička aktivnost, veliki ljubitelj domaće hrane
Rezultat: Redovna fizička aktivnost, zategnuto tijelo nakon 2 poroda, spoznaja da se i uz domaću hranu može smršati i oblikovati tijelo

Kako zategnuti mlohav stomak?

Majka, obožavaoc slatkiša i peciva, buduća mlada
Rezultat: zategnut stomak, savršene slike s vjenčanja, trajno usvojene zdrave navike

Kako zategnuti mlohav stomak?

8454