Doktori su mi rekli da zbog Hashimoto sindroma i hormonalnih poremećaja nikad neću moći smršati i da se pomirim s tim. Na svu sreću, uvijek sam se potajno nadala da rješenje postoji.

Nakon prvog poroda ostalo mi je 30kg viška koje nikad više nisam uspjela da skinem. Uz to se već 13 godina borim sa Hashimoto sindromom i svim njegovim nuspojavama: stalnim umorom, nenaspavanošću, neraspoloženjem…

Najgore od svega je što mi niko od doktora nije dao ni najmanju nadu da mi nekad u životu može biti bolje. Čak su mi govorili da nažalost, nikad neću moći smršati, da imam poremećaj hormona i da se moram pomiriti s tim.

Godinama sam živjela s tim saznanjem ali sam uvjek u dubini duše znala da MORA postojati način, da mora postojati rješenje i za mene, da je nemoguće da moram čitav život ostati nesrećna zbog svoje dijagnoze. Onda je došao dan kada sam od rođake saznala za ATIKA program i rekoh: “Hajde da probam mada znam da od tog nema ništa, ja ako smršam i 5kg to će biti čudo.”

Prijavim se na vaš program, opisujem svoju dijagnozu i odmah naglašavam da zbog nje sigurno ne mogu da smršam. Nakon toga dobijam vaš odgovor: “A ko Vam je rekao da ne možete smršati? Možda će proces biti sporiji nego što bi bio inače, ali smo ubjeđeni da možete postići željeni rezultat!” Taj trenutak neću nikad zaboraviti. Osjećala sam se kao da me je neko razbudio i osvijestio šamarom.

Snježana Peranović: iz broja 46 u 38!

Inače imam dosta slobodnog vremena pa mi je i to bio veliki izazov jer sam po cijeli dan nešto grickala, jela, pila… Normalan ručak nikad nisam imala jer unesem tonu gluposti i slatkiša prije toga. Sport je za mene bila nepoznanica.

Uvijek sam se divila ljudima koji vježbaju i imaju divno tijelo o kojem sam i ja uvijek maštala. Uvijek sam maštala i o garderobi, jer sam se htjela lijepo i moderno oblačiti, a s obzirom na moje velike bokove, stomak, noge, ruke to je bilo nemoguće zbog čega sam uvijek potajno patila.

Kada sam krenula na program puna nesigurnosti, obećala sam sama sebi da ću izdržati 10 dana kako god bilo. Osjećala sam blagu vrtoglavicu ali sam se trudila da pijem što više vode kao što ste me savjetovali i zaista mi je bilo bolje. Slatkiši su mi nedostajali nenormalno jer sam bila ovisnik o njima. Tako je došlo prvo vaganje gdje je vaga pokazala 3 kg manje.

Pomislila sam da je to početnička sreća ali me je to dovoljno motivisalo da se potrudim još 10 dana. I naravno, opet divan rezultat kada sam shvatila da ovo nije šala kao što sam ja mislila i da sada ni slučajno ne smijem odustati.

Uz divnu podršku cijelog tima sam stalno napredovala. Ne postoji ništa prijatnije za ljudsku psihu nego kad vas neko pohvali, kad vam čestita na uspjehu… To je neopisiv osjećaj koji je mene samo vodio naprijed. Kada sam postigla svoj cilj od -26kg osjećala sam se kao da mi se ostvaruju svi snovi. Nevjerovatan je osjećaj kad vam se više ne jedu slatkiši, nezdrava hrana, kad konačno iz broja 44/46 uđete u 38.

To je osjećaj koji nema cijenu. O psihičkoj promjeni da i ne govorim. Ja sam sada uvjerena da ne postoji nešto što ja ne mogu ako stvarno želim a sve to zahvaljujuci vašem timu. Dok sam živa pamtiću iskustvo sa vama… Vratili ste mi vjeru u život, sreću … Ma jednostavno u sve!

24266