Mogu slobodno reći, ubjeđivala sam sebe da nemam vremena! Suprug i ja nemamo pomoć roditelja, jer žive u drugim državama. Osim toga on radi po 12-13h dnevno. Dakle, to za mene znači biti sama sa bebom od 8h ujutru do 20h uveče. Ni dijete, ni suprug, a ni domaćinstvo nijedne sekunde nisu trpili, sve je uvijek bilo na vrijeme, za NJIH! Često nisam imala volje da samoj sebi napravim jelo, pa ili ga preskočim ili uzmem nešto slatko, suhomesnato, nešto od peciva itd. Vodu skoro da nisam ni pila, ali sam zato pila gazirane sokove umjesto vode. I znate kada sam našla vremena za zdrav život? Onog momenta kada sam se naljutila na samu sebe!

Na početku se sve čini teškim i zastrašujućim. Žena osjeća veliku odgovornost, strah, brigu, pa ako tome dodate umor i neispavanost, sve to dovodi do velike količine stresa. U tom periodu smo mi, majke, često kao tempirane bombe. Vremenom, i majke i bebe naviknu na novi stil života: beba “hvata” neki svoj ritam, majka postaje sigurnija u sebe, lakše prepoznaje potrebe svog djeteta, navikne i na osjećaj umora, da funkcioniše i sa dosta manje sna, postaje organizovanija i nerijetko radi više poslova u isto vrijeme.

Ali sve te negativne stvari postaju manje bitne kada posmatrate vaše dijete, zdravo, zadovoljno, kako dobro napreduje, a još kada dođu na red osmijesi, zagrljaji i poljupci, mislim da se ni jedna majka ne bi mijenjala za život od prije. Ja sigurno ne bih!

Ono što ja radim, kako bih stigla sve uskladiti je da sebi veče prije isplaniram jelovnik za sutradan. Odaberem jednu od opcija za doručak, ručak i večeru i pripremam sebi obroke to isto veče, ukoliko imam sutradan nekih obaveza. Ako ne, onda sebi pripremam obroke istovremeno dok pripremam obroke za bebu. Najveći izazov za mene su treninzi, jer teško da unaprijed mogu isplanirati kada ću odraditi svoj trening za taj dan. Nekada to bude dok beba popodne spava, nekada uveče kada se suprug vrati sa posla, pa izvede bebu, nekada dosta kasno uveče.

Naravno, nekada sam i preumorna, ali ja opremu za trening držim uvijek na vidnom mjestu. Tako, na primjer, kada ispratim supruga i dijete u šetnju, iako bih radije sjela i popila kafu u miru i tišini, odmah uzimam i obuvam patike za trening koje mi stoje kod ulaznih vrata. Zapravo je najteže natjerati se započeti trening. Već nakon zagrijavanja osjetim da mogu nastaviti dalje sa vježbama.

Beba voli Atika recepte, naročito uživa u mafinima, banana hljebu, palačinkama, kiflicama, zdravoj sirnici. Uglavnom nam je doručak isti. Suprug često traži da proba moja jela, iako ja njemu kuham i mimo toga, ono što poželi jesti taj dan. Vremenom je i on prestao piti gazirana pića, traži da i njemu pripremam hranu na manje ulja, jede puno više svježeg povrća nego ranije, počeo je da trči , tako da sam srećna ako sam mogla pozitivno uticati i na njega, da promijeni i neke svoje loše navike, što se tiče ishrane i fizičke aktivnosti.

4404