Atika mi je pomogla da shvatim da su moja volja i samopouzdanje dovoljni da dođem do cilja, bez obzira na odsustvo podrške.

Iako sam vremena imala na pretek za svašta nešto, nisam imala volju da se pokrenem. Sve vrijeme sam provodila u stanu i jedina obaveza koju sam imala bila je očistiti prostor u kojem boravim.

Prije nego što sam počela raditi moj dan je počinjao buđenjem oko 12 sati. Doručak sam preskakala, tako da je odmah slijedilo ispijanje kafe i grickanje slatkiša.

Svaki put kada bih se pogledala u ogledalo osjećala sam se kao da gledam u neku drugu osobu. Najviše mi je smetao stomak, jer kad stojim ili ležim, imala sam osjećaj kao da gledam u neko brdo ispred sebe I nikako nisam mogla prihvatiti da je to moje tijelo.

Zbog problema sa viškom kilograma osjećala sam se depresivno i nepoželjno, naročito u društvu mršavih i zgodnih osoba. Maštala sam o tome kako bih rado obukla suknju ili haljinu bez da razmišljam da li će nešto da “izleti” sa strane.

Odlučiti se za promjene za mene je predstavljalo nesavladiv izazov. Ipak, jedno jutro mi je došlo u glavu “OK Marija, vrijeme je za promjene, dosta je više depresije i negativnih misli!”.

Mnogi su mi govorili da nikada neću uspjeti da smršam. Posebno nisu vjerovali u moju istrajnost sa Atikom. Inat je proradio i ubijedila sam se da ako imam volju i samopouzdanje mogu da dođem do svog cilja.

Kada sam shvatila da zbog svog fizičkog izgleda podstičem negativne misli i psihički slabim, rekla sam sebi “Pokreni se! Mlada si! Ti možeš sve!”. To me je motivisalo da budem na mjestu gdje sam sad – srećna i zadovoljna.

Prvi dani na Atika programu bili su izuzetno teški. Kriza je nastupila dvanaesti dan programa, a ja sam je suzbijala sa prekomjenom količinom voća, misleći da je to dobra alternativa. Uz pomoć I savjete Atika nutricioniste vratila sam se na pravi put bez daljeg kršenja plana ishrane. Mnogo sam zahvalna timu Atike koji me je uvijek ohrabriovao I motivisao. Bez njih ja bih bila stara ja.

Sada se osjećam ugodno, nemam nadutosti I ne prejedam se kao prije. Sa Atikom nisam samo promijenila fizički izgled već I svoje navike. Više ne konzumiram slatkiše niti sokove, a najbitnije od svega hranu ne posmatram kao sredstvo za suzbijanje nervoze. Zbog toga se sada osjećam sretnije, pokretljivije I imam mnogo više volje da se pokrenem.

Dodala bih za sve članove Atike i one koji to planiraju postati i koji žele promjeniti svoj izgled i život: “Samo zamislite sebe kakvi želite biti, da izgledate kao najbolja verzija sebe. NIKADA NE ODUSTAJTE! NE GUBITE VOLJU ZA ONO ŠTO ŽELITE! Jer uz najbolji i najjači tim ATIKA sve se može, pa čak i kad je najteže oni su tu za vas!”

4174