Predstavljamo vam tri članice koje su nam došle sa željom da postignu ono o čemu većina naših klijenata mašta... da saznaju kako skinuti stomak!

Iako naizgled isti problem, različiti su uzroci koji utiču na nakupljanje masnih naslaga u predjelu stomaka. Prema tome, potrebno je temeljno pristupiti svakoj osobi individualno.

Milica nam je došla sa insulinskom rezistencijom i problemima sa štitnom žlijezdom. Osoba koja ima insulinsku rezistenciju proizvodi dovoljno insulina, ali se on ne skladišti u ćelije odakle bi dalje trebalo da se koristi za energiju nego se nakuplja u krvi i stvara preduslov za dobijanje dijabetesa.

Pravilna i uravnotežena ishrana je najbolji lijek za insulinsku rezistenciju kao i za prevenciju dijabetesa.

Prvi korak je uvođenje namirnica bogatim magnezijumom, kalcijumom, kalijumom i vlaknima kako bi se uravnotežio nivo šećera u krvi i povećala osjetljivost na insulin.

Drugi korak i vrlo važna stavka pri regulaciji insulinske rezistencije jeste uobročavanje. Redovni obroci i dovoljan unos tečnosti su jedna od ključnih stvari kod regulacije IR  na šta stavljamo poseban akcenat.

Treći korak i nešto što većina članova lako zanemari jeste rad na organizaciji dana i prihvatanju procesa mršavljenja koji je često sporiji od onog šta klijenti zamišljaju. U ovoj fazi naš psiholog igra ključnu ulogu jer kroz razne vježbe rade na strpljenju i istrajnosti.

Visok pritisak u kombinaciji sa šećerom na gornjoj granici predstavljao je Zoranin najveći problem u borbi protiv skidanja stomaka.

Prvi korak je eliminacija svih namirnica koje utiču na promjene nivoa šećera u krvi. Također, prednost smo dali laganijim obrocima kako ne bismo pogoršali stanje s visokim pritiskom.

U drugom koraku smo Zoranu naučili kako da pobijedi ovisnost o slatkišima koja je bila dodatni problem.

Naša Bojana, magistar psihologije, osmislila je novu specijalizovanu tehniku za suzbijanje krize za slatkišima. Zorana je, nakon što je počela primjenjivati ovu tehniku,  poslije treniranja imala manju potrebu za uzimanjem slatkiša, što govori da su slatkiši jedan vid sublimacije, odnosno preusmjeravanja ili viška energije ili nervoze i lošeg raspoloženja.

Kako to inače biva, većina ljudi pronalazi spas u slatkišima tako što njihovim uzimanjem dolazi do brzog „dopinga energije“ i „naleta sreće“, ali takvo stanje traje veoma kratko, receptori postaju manje osjetljivi na unesenu količinu šećera i ubrzo traže novi unos. Ovakvo stanje se prepoznaje kao kriza! Da bi novi unos umirio tijelo, on mora biti isti ili veći od prethodnog i opisani proces se ponavlja, a osoba postaje ovisna o slatkišima.

“Sublimiraj ili Preusmjeri” je tehnika kroz koju smo Zoranu naučili kako da energiju preusmjeri ka treningu  i omogući tijelu osjećaj sreće i ispunjenosti koji nije štetan, traje mnogo duže, a pomaže oblikovanju tijela!

Osim želje da izgubi kilograme, Irena  je osjećala nadutost u stomaku i prvenstveno je htjela da riješi ovaj problem.

U prvom koraku sproveli smo analizu iz koje smo saznali uzroke njene nadutosti. S obzirom na mnogobroje uzroke ovog problema veoma je važno imati individualni pristupi i posvetiti se lično klijentu, kao što je to sprovela naša nutricionistkinja Nataša.

Drugi korak je rad na motivaciji i disciplini uz pomoć psihologa za šta smo koristili Irenine stare fotografije koje su bile podsjetnik za izgled, kilograme i i način odjevanja kojima je imala veliku želju da se vrati.  Uz zajedničke napore i Irenino povjerenje u proces, uspjeli smo da za samo 20 dana ostvarimo ogroman uspjeh bez obzira na veliki broj prepreka koje su se našle pred njom: diskus herniju,  svadbu, preseljenje u drugi grad i brojne druge životne promjene.

23827