Iako sebi nisam priznala ranije, bila sam razočarana što sam sebi dopustila da nasmijanu, rasplesanu salsom i sređenu djevojku, zamijenim sa ogorčenom, tužnom i tromom ženom.

Po struci sam industrijski farmaceut i medicinska sestra. Shodno tome, znala sam da ne postoji čarobni napitak ili tableta za brze rezultate, već da je veoma važno šta unosimo u naš organizam.

Duži period poslije porođaja borila sam se sa postporođajnom depresijom. Živimo i dalje u okruženju gdje se postporođajna depresija posmatra kao razmaženost ili se potpuno negira njeno postojanje. Niko mi nije vjerovao, a kada sam tražila pomoć, morala sam da istrpim sve to. Zbog nespavanja i hormona, svakodnevno sam se gušila u raznim tijestima, nezdravoj hrani i slatkišima. Na taj način sam ”gasila” svoju tugu.

Milica Atanasković: Ugojila sam se tokom postporođajne depresije

Stidila sam se svog izgleda, užasavala se i krila ga, zbog čega i nemam mnogo fotografija prije programa. Svakog dana sam odmjeravala svaki pogled usmjeren na moje tijelo i molila se da mi opet neko ne izgovori: ”Puno si se ugojila, šta će ti to?”.

Lagala sam sebe kako mi kilogrami ne smetaju, kako i dalje funkcionišem normalno, kako sam i dalje privlačna, a zapravo sam vrištala u sebi i svaki put plakala kad bih primijetila da me neko gleda osuđujućim pogledom.

Milica Atanasković: Ugojila sam se tokom postporođajne depresije

Kako sam sebi to dopustila? Borba sa samim sobom je izutetno teška. Kada je ona druga osoba u meni postala glasnija, tada je sve počelo da se mijenja. Vodila sam se sa time da ono što mi je danas nemoguće, sutra će mi biti zagrijavanje.

Shvatila sam da sam majka djeteta koje prohodava, a da ja ne mogu da je stignem. Najveći okidač za početak promjena je bila smrt mog rođenog brata. Odlučila sam truditi se svakog dana da budem zdravija i prijavila se na Atika online program za mršavljenje.

Na Atika treninzima sam počela od najlakšeg intenziteta i vjerujte mi, ni najosnovnije vježbe nisam mogla uraditi. Sve me je boljelo, bila sam razočarana u samu sebe, ali sam nekako gurala dan za danom. Veliku podršku sam dobijala od trenera. U momentima kada bih odustajala od treninga oni su mi pokazali da mogu pomjeriti granice sopstvenih izdržljivosti.

Milica Atanasković: Ugojila sam se tokom postporođajne depresije

U razgovoru sa psihologom, shvatila sam da je moje prejedanje uzrok mog psihičkog stanja.

Plan sam uglavnom kršila tokom PMS-a, vraćajući se svom starom prijatelju – slatkišima, zbog kojih sam se i dovela do prekomjernog gojenja. U tim trenucima nisam imala snage ni da se javim psihologu da spriječim kršenje programa. Jedina dobra stvar je da sam se uvijek posle tih izleta odmah vraćala planu. Psiholog me je u bezbroj trenutaka vraćala na dobar put i uvijek sam se osjećala kao da pišem sa sestrom.

Milica Atanasković: Ugojila sam se tokom postporođajne depresije

Poslije izgubljenih 20 kilograma, osjećam se odlično. Zavoljela sam svoje tijelo i poštujem ga više nego ikad. Hvala Atika!

Dopada vam se ova transformacija? Postani i ti ponosan vlasnik zdravog i fit tijela na Atika online programu za mršavljenje. Kotaktiraj nas na Facebooku ili Instagramu.

2265