S obzirom na to da volimo da čujemo različite stavove o ishrani, ugostili smo magistra farmacije, Dajanu Švraku Milutinović, koja praktikuje sirovu ishranu. Zamolili smo je da nam opiše šta podrazumijeva ishrana isključivo sirovom hranom i kako izgleda jedan ljetnji detox dan.

Sirova ishrana nije samo trend današnjice i pokušaj da budemo drugačiji. Blagodati sirove ishrane poznate su još iz doba Hipokrata, dok je od 19. vijeka ovaj način ishrane praktikovan kao učestali metod liječenja različitih oboljenja. U čemu je tajna? Vrlo jednostavno. Namirnice u svježem obliku zadržavaju sve svoje vitamine, minerale i enzime u stabilnoj formi, zbog čega je i procenat njihovog iskorišćenja za naše tijelo, u ovom obliku, maksimalan.

Svima nam je dobro poznato da je dosta vitamina termolabilno, što znači da ćemo preradom izgubiti važne nutritivne vrijednosti hrane.

Osnovne preporuke sirove ishrane su da se uglavnom konzumira neprerađena hrana, organsko, domaće voće i povrće, koliko je to uopšte moguće danas. Dozvoljeno je tretirati namirnice na temperaturi između 40 do 45 ºC, pa tako možemo da pripremimo i nešto kao zamjenu za hljeb, toplu čorbicu od povrća, ali i mnoge druge ukusne obroke, za vrlo kratko vrijeme. Ova minimalna termička obrada je praktično blago sušenje namirnica, koje gotovo uopšte ili minimalno (ali prihvatljivo) umanjuju izvorne nutritivne vrijednosti, a to daje mogućnost raznolikosti ishrane.

Ljeto je tu. Svježeg voća i povrća imamo u izobilju, zar ovo nije sjajno vreme za jedan dobar detox sirovom hranom?!

Ljetnji detox sirovom ishranom

Šta vam sve može donijeti ova ishrana?

Lice bez bora i savršenom kožom, koju ova ishrana svakako garantuje, ili kao onaj najvažniji rezultat – liječenje različitih oboljenja. Mnoge su prednosti ovog načina ishrane, neke od njih su: više energije, bolja probava, jačanje imuniteta, manje potrebe za snom…

Ljetnji detox sirovom ishranom

Kako bi izgledao jedan dan ljetnjeg detoxa sirovom hranom?

Jutro počnete sa žitaricama i svježim voćem, užina smoothie koji je u kombinaciji voća i povrća. Ručak kao obrok salata koju obogatite mahunarkama i orašastim plodovima kao izvorom proteina. Može ponovo neki smoothie, i na kraju dana završimo sa večerom u vidu salate pune svježeg povrća, sa bogatim sosom, kao npr. od indijskog oraha. Obavezno piti dosta tečnosti u vidu vode, biljnog čaja i cijeđene voćke na 1 litar vode.

Ljetnji detox sirovom ishranom

Pored svega gore navedenog imaćete i novo tijelo, sa manje kilograma, oslobođeno toksina, kožu bez celulita, ljepšu kosu, nokte, lice. Da li treba još nešto da bih vas motivisala?!

Ono što volim da naglasim jeste da prije i poslije „čišćenja“ sa sirovom hranom u periodu od mjesec, dva ili tri, pokazalo se da su se rezultati krvne slike drastično mijenjali u pozitivnom smislu. Bez obzira na godine – imate savršenu krvnu sliku kao mlada osoba od 25 godina. Zar to nije sjajno? Govorim iz ličnog iskustva, iskustva mojih klijenata i prijatelja koji su bili neko vrijeme na ovom režimu.

Ljetnji detox sirovom ishranom

Poklonite svom tijelu novi početak iz čiste prirode, jer vaše tijelo je vaš hram i zaslužuje ono najbolje.

3702