1. Koliko je ženska odbojka popularna u BiH?

Ženska odbojka je u ekspanziji posljednjih nekoliko godina i njena popularnost je iz dana u dan sve veća. Tome svjedoči dosta aktivnih klubova u BiH i RS, škola odbojke, raznih sekcija pri školama i razvijenje školkog sporta. Moram naglasiti da popularnosti doprinose i Reprezentativni rezultati ženke reprezentacije Srbije.

2. Da li grad ulaže u klubove? Kako se finansiraju?

Grad je prepoznao važnost ženke odbojke i težinu takmičenja u kojem učestvujemo i učestvuje u finansiranju, tu je i ministarstvo kao i mnogi sponzori bez čije pomoći cijela ova priča ne bi bila moguća. Moram naglasiti da je ovo prva godina u kojoj smo uzeli učešće u MEVZA srednjeevropskoj ligi i prestižnom CEV kupu.

3. Koji su vaši najveći uspjesi do sad?

Najveći uspijesi do sada su učešće u finalu kupa Rs gdje smo ove i prošle godine postali viceprvaci Republike, dosta dobar plasman u Premijer ligi BiH i učesnici final four turnira, nastup na Srednjeevropskoj i evropskoj sceni, kao i dobri rezultati mlađih selekcija.

4. Kako u eri interneta i tehnologije zainteresovati mlade za sport?

U eri interneta i tehnologije zainteresovanost za mlade je u opadanju. Društvene, socijalne mreže kao i gejming negativno utiče na dijecu i već od malih nogu su izloženi bespotrebnim informacijama, zaostatku razvijanja motoričkih spodobnosti i sklonostima prema deformitetima kičmenog stupa kao i gijaznosti. U posljednje vrijeme se aktivno radi na buđenju svijesti kod djece kroz razne edukativne radionice, igraonice, školski sport, takmičenja i putovanja, a kako će se to pokazati pokazaće vrijeme. Sa druge strane dosta je djece i omladine koji su aktivni a tome svedoče pune škole sporta, sportski klubovi i sportske manifestacije.

5. Koliko je za sportiste važna zdrava ishrana?

Zdrava ishrana igra veliku ulogu u sportu. Prije svega obezbjeđuje potrebnu energiju, nutrijente, minerale i vitamine koji su neophodni u toku i poslije treninga. U današnje vrijeme za dobre sportske rezultate je neophodna zdrava i izbalansirana ishrane. Oporavak poslije napornih treninga, povećanje mišićne mase, skidanje potkožnog masnog tkiva, poboljšanje krve slike, stabilizacija hormona, priprema za takmičenja i mnogo toga zavisi upravo od ishrane.

6. Da li postoje posebni režimi ishrane prije utakmica ili je to rezervisano za profesionalnu odbojku?

Naravno da postoji kako u rekteativnom tako i u profesionalnom sportu. Mi se držimo osnovnih pravila a to je da obrok pred trening ili utakmicu treba obaviti najmanje sat i po prije, da se u obroku nalaze ugljeni hidrati, masti i proteini kako bi igračice imale dovoljno energije tokom treninga/utakmice, da se unoci tečnost tokom dana i da se izbjegavaju gazirana pića. U ozbiljnijim klubovima postoje specijalni timovi nutricionista koji svakoj igračici određuju unos kalorija tokom dana i to prvi obrok, užiu, obrok pred trening, obrok poslije treninga, drugu užinu, večeru i tačno odrede koliko tečnosti se unosi na osnovu potrošnje kalorija i težine treninga/utakmice. Ipak mi smo malo iza njih ali nije isključeno da će taj način uskoro biti zastupljen i u našim sportskim klubovima.

 

2450