Polako nam pristiže hladnije vrijeme i kraj godine koja nas je već mnogo puta izazvala brojnim ograničenjima i stavila na test našu sposobnost da se sa njima nosimo.

Zimski period je specifičan jer nas uvek natjera da se povučemo, smanjimo kontakte i ušuškamo se u tople domove. Iako postoje momenti kada nam to prija, nije rijetkost da manjak sunčeve svetlosti i promene u temperaturi, dovedu do zimske melanholije.

Umor, pospanost, povećan apetit, usporenost… Ove simptome ste sigurno bezbroj puta osjetili na svojoj koži tokom jesenjeg i zimskog perioda, a pre nego što ponovo dočekamo prijatnije temperature, evo nekoliko smjernica koje vam mogu pomoći da se osjećate bolje i period koji nam sledi učinite veselijim.

Probudite telo u 4 koraka

1. Izložite se svetlosti dana

Jedan od glavnih uzroka melanholije u ovom periodu je upravo manjak sunčeve svetlosti. Zato je važno izlagati joj se 30 minuta dnevno, a najbolje bi bilo ujutro. Prošetajte, udahnite svjež vazduh, i dajte telu signal da je vreme za buđenje.

2. Aktivirajte se

Znamo da je ugodan osećaj nakon hladnog, napornog dana zavući se pod dekicu, utopliti se i ljenčariti, ali u ovom periodu je jako važno nadoknaditi manjak fizičke aktivnosti. Ne samo da ćete na taj način svom organizmu učiniti veliku uslugu, nego ćete pozitivno uticati i na vaše raspoloženje i nivo energije.

Nije potrebno da se forsirate i radite nešto što vam ne prija, odaberite bilo koju aktivnost koja vam je zabavna i koja će učiniti da se osjećate bolje, i primijetićete kako vam je svakodnevica drugačija, te kako i ostale obaveze lakše obavljate.

3. Hranite se zdravo

Znamo da ovo zvuči kao nemoguća misija i da je mnogo primamljivija topla čokolada u kombinaciji sa omiljenim keksom, neko toplo pecivo, bakin specijalitet koji pravi samo jednom godišnje, i ne kažemo da ne treba nekad da se počastite. Ipak, to ponekad često preraste u svakodnevno “davljenje” u slatkišima pod izgovorom da je zima i da ćete se sa posljedicama nositi kad prođe.

Nije problem samo u nekoliko suvišnih kilograma koje ćete možda dobiti, nego u činjenici da na ovaj način dodatno opterećujete svoj organizam, još ste usporeniji i imate manje energije, volje da se pokrenete i za sebe uradite nešto što će vas zaista učiniti srećnijim.

Zato, umesto da vam ritual postane svakodnevno gledanje filmova uz tri vrste grickalica i omiljene slatkiše, takvo nešto sebi priuštite ponekad, a naredni savjet usvojite kao naviku.

4. Pronađite nešto što vas raduje

Lako je uljuljkati se u melanholiju, i ništa ne raditi po tom pitanju. Ipak, vi pokušajte pronaći načine da ispunite svoj dan, organizujte barem jednom sedmično određene aktivnosti, otiđite na tu kafu koju odlažete, ali s ljudima koji vam zaista prijaju, i izvucite se iz svojih zidova.

Ukoliko imate nešto čemu ćete se radovati i o čemu ćete misliti, nećete davati toliki značaj vremenu, niti ćete se opteretiti negativnim mislima koje vas dodatno zatvaraju u sebe.

Uživajte u praznicima na svoj način, učinite nešto lijepo za sebe i za druge, i zapamtite da imate uticaj na to kako će vam život izgledati.

2359