Da li ste svakodnevno izloženi dugotrajnom sjedenju ili osjećate veliki pritisak u vratu, kostima i zglobovima svog tijela? Bez obzira na odgovor, spriječite šansu da budete među skoro 50% populacije koja trpi ponovljenu bol i hronične tegobe.

Internet, kao najdostupniji izvor informacija u modernoj eri, je prepun poluistinitih činjenica, ali i mitova koji su vezani za problem držanja tijela i njegove korekcije. Prije nego ih pomenemo i damo neke savjete, reći ćemo šta je to držanje i kako ono utiče na nas kao živu jedinku.

Loše držanje nastaje kao nepravilan odnos mišićnih i koštanih struktura bez anatomskih promjena direktno na kičmenom stubu. Na taj način se povećava opterećenje na mišiće i skelet, što može dovesti do ozbiljnih problema. Koliko je nepravilno držanje česta pojava govore podaci iz istraživanja prema kojima 20 do 25% djece školske dobi ima poteškoću sa posturom, te razvojem mišića i kostiju kičmenog stuba.

Ovakvi problemi su uzrokovani dugotrajnim sjedenjem, nošenjem teške školske torbe, manjkom fizičke aktivnosti, te naglim rastom tijela u adolescenciji. Takođe, ovo stanje tijela može uzrokovati bolove u vratu, leđima, ramenima, nogama, a povezuje se i sa glavoboljom, umorom i stresom, te dugoročno može dovesti do ozbiljnih mišićno-koštanih poremećaja.

U nastavku ćemo navesti neke od najčešće susretanih mitova u vezi ove teme.

Spasite se nepravilnog držanja tijela!

Nepravilna postura samo čini da izgledamo loše, ali ne može dugoročno nanijeti štetu?

Posljedice nepravilnog držanja su mnogo ozbiljnije od samog lošeg izgleda, a osim toga, ne smijemo zanemariti njegov negativan uticaj na mentalno zdravlje osobe i njeno samopouzdanje. Neke od karakteristika nepravilnog držanja jesu: “izvučenost” glave u odnosu na tijelo sa pogledom ka naprijed, opuštena i/ili iskrivljena ramena, što dalje uzrokuje glavobolje, kao i trnjenje, kočenje i bol u ramenima i leđima.

Osim toga, ako kičmeni stub ne trpi ravnomjerno opterećenje, to negativno utiče na grudni koš, što može otežati rad srca i pluća, a takođe dovesti do problema sa varenjem.

Ne možemo ništa učiniti kako bismo ublažili efekte lošeg držanja?

Ovo je jedan od mitova u koji ljudi naročito lako povjeruju i tako opravdaju manjak motivacije ili samopouzdanja da učine nešto adekvatno po pitanju pomenutog problema. Istina je, pak, da treba pronaći savjet i pomoć stručne osobe u odabiru vježbi i tretmana.

Postoji veliki broj prilagođenih kompleta vježbi koje se mogu izvoditi da bi se suzbili efekti lošeg držanja, a preporučuju se vježbe sa opterećenjima kao i istezanja koja aktiviraju dijelove vrata, ramena i leđa, što su generalno i najizloženije tačke za oštećenje.

Spasite se nepravilnog držanja tijela!

Nema pomoći jer je loše držanje je stvar genetike?

Loše držanje može biti genetski predodređeno, ali to ne znači da je izvan naše kontrole. Zatezanje i jačanje mišića trbušnog zida i mišića koji okružuju i daju potporu kičmenom stubu može poboljšati držanje, što će samim tim olakšati sjedenje, uspravno stajanje i pravilan hod. Takođe, redovno vježbanje i jačanje mišića sprečava pojavu bola i sekundarnih posljedica poput glavobolje.

Loše držanje dovodi do skolioze?

Iako skolioza podrazumijeva iskrivljenje kičmenog stuba, a samim tim i nepravilan položaj ramena, lopatica, kukova i grudnog koša, ne može se reći da je njen direktan uzrok nepravilno držanje. U većini slučajeva do skolioze dolazi iz nepoznatih, višestrukih razloga (neuromišični, genetski i drugi uzroci) i ne postoji direktna, dokazana veza između lošeg držanja i skolioze, jer ona uključuje samo bočna iskrivljenja.

Spasite se nepravilnog držanja tijela!

Duži rad na račnaru uništava posturu?

Nažalost, ova tvrdnja je potpuno tačna, a nužnost rada na računarima, te popularizacija video igara čini da problem postaje još zastupljeniji. Kod osobe koja veći dio dana provodi za računarom će neprimjetno doći do savijanja vrata prema naprijed i njihovog grčanja što za sekundarnu posljedicu stvara bol u leđima i vratu.

Jedan od praktičnih savjeta za olakšano i pravilno sjedenje jeste adekvatna i udobna stolica, a korisno je na svakih sat vremena sjedenja napraviti pet do deset minuta šetnje, istegnuti se i tako razgibati vratni i rameni pojas.

Spasite se nepravilnog držanja tijela!

Od ovog problema nisu pošteđene ni osobe koje se aktivno bave sportom i brinu o svom tijelu, jer zanemare tu važnu kariku svog razvoja i zdravlja. Ozbiljnost situacije shvate tek kada loša postura dovede do bola i smanjene sposobnosti izvođenja pokreta.

No, kada smo pomenuli uzroke, simptome i posljedice lošeg držanja, navešćemo i ključne savjete za prevenciju i korekciju navedenim problema koje vrijedi poslušati bilo da ste sportista, radnik ili majka koja nosi bebu na rukama veći dio dana.

  • Osvijestite pravilno držanje u svim položajima, pravilno podižite i nosite teret.
  • Kod poslova s dugotrajnim sjedenjem koristite odgovarajuće stolice, lopte i drugu korisnu opremu, te redovno ustanite, prošetajte, istegnite se kružeći ramenima, šakama i stopalima.
  • Budite redovno fizički aktivni: šetajte, brzo hodajte, koristite stepenice, vježbajte najmanje tri puta sedmično, tako da između treninga ne bude više od dva dana pauze.
  • Koristite metode relaksacije i opuštanja.
  • Provodite vrijeme u prirodi, kreativnom radu, priuštite sebi toplu kupku ili odlazak na masažu.

Šta učiniti kada se uspostavi dijagnoza loše posture?

Jedan od najefikasnijih tretmana koji se u ovom slučaju koristi jeste korektivna gimnastika gdje se stavlja fokus na: povećanje snage i fleksibilnosti mišića, povećanje amplitude i koordinacije pokreta. Vježbe se usklađuju prema intenzitetu, vrsti i trajanju, a primjenjuju se kako preventivno, prije nastanka deformiteta, tako i u cilju terapije kada se simptomi već pojave.

Za pravilan rast i razvoj na dječijem uzrastu je dobro preventivno primjenjivati korektivne vježbe i birati sportove poput plivanja i odbojke. Osim toga, dobro je obratiti pažnju na tri kritična perioda kada treba staviti fokus na pravilno držanje:

  • Period prelaska bebe iz puzećeg u ustravan položaj
  • Školski period sa dugosatnim sjedenjem u klupi
  • Pubertetski period sa naglim razvojem mišića i skeleta

2351