Naša članica Alma M. Mulaimović donosi nam priču o svom iskustvu procesa mršavljenja na Atika programu.

Zbog raznih obaveza, fakulteta i druženja bila sam u konstantnom pokretu, imala sam 55 kilograma i odjeću sam kupovala na dječijem odjelu. Međutim, sve se promijenilo udajom i onim početnim slatkim zajedničkim životom. Za kratko vrijeme dobila sam 20 kilograma, rodila kćerku i nakon prestanka dojenja dobila sam dodatnih 10 kilograma.

Nisam zaposlena, tako da sve vrijeme provodim sa kćerkom i imam dosta slobodnog vremena za obavljanje kućnih poslova. Osim toga, nisam imala nikakvu fizičku aktivnost i ta navika me je dovodila do gojenja. Svaki dan je bio isti, i često nisam imala dan u sedmici koji je predviđen isključivo za odmor.

Sve to je dovelo do mojih 86 kilograma i ozbiljnog zdravstvenog problema. Bolovi u leđima, nogama, otežano disanje, prekomjerno znojenje, ubrzan rad srca… Plašila sam se šta će se desiti ako nastavim da se gojim i živim takav stil života. Tada sam pokušala sa nekom dijetom koja mi je donijela samo razočarenje.

Po prirodi sam neko ko je veseo, ko voli da priča i sve nedostatke skrivam osmijehom. Druga strana mene koju sam vidjela u ogledalu je potpuna suprotnost svemu veselom i lijepom.

Transformacija mjeseca: Izgubila sam 27 kg i želju za slatkišima

Igrom slučaja uočila sam Atiku na instagramu. Vidjela sam fotografije transformacija žena koje su za kratko vrijeme postale fit. Strah od nepoznatog je donio neosnovanu pretpostavku o Atika programu kao nekoj opasnoj dijeti. Razmišljala sam o tome kako sigurno mućkaju neke prahove i jedu bezukusnu hranu, sve dok nisam vidjela da se na jelovicima nalazi gulaš, punjena paprika, zdrava sirnica. Presudan trenutak za novi početak sa Atikom, bio je kada sam vidjela ćevape kao dio programa.

Najveća motivacija za promjenom je moja kćerka koja zahtijeva mnogo pažnje, a ja nisam imala kondiciju ni za situaciju životne opasnosti. Pomoć mi je bila prijeko potrebna. U mojih 26 godina, najpametnija investicija je bila uplata programa od šest mjeseci gdje sam za male novce dobila mnogo više. Dočekala me je grupa mladih, pametnih, obrazovanih i veselih ljudi, spremnih da odgovore na svako moguće pitanje.

Na početku programa došla je i pandemija. Dok su se drugi borili da kupe osnovne namirnice poput brašna i ulja, ja sam išla u potragu za ovsenim pahuljicama, sjemenkama i svježim povrćem. Dok drugi zbog situacije izazvane korona virusom padaju u depresiju, ja počinjem da živim punim plućima.

Moje putovanje iz nekog sivila ka svjetlijoj i zgodnijoj budućnosti uz ovaj tim super ljudi, godio je svima oko mene. Primijetili su da sam svakim danom srećnija i sve bolja verzija sebe, kako fizički, tako i psihički. Ponovo se oblačim na dječijem odjelu nosim XS.

Volim čokoladu i jedva joj odolim. Borila sam se tako što je uvijek flaša vode pri ruci, šolja čaja ili komad svježeg povća. Mnogo su mi bili od pomoći razni zadaci koje je psiholog zadavao pa sam to pratila kao prvačić.

Za ovih 6 mjeseci izgubila sam 27 kilograma, mnogo centimetara u obimu, riješila se loših navika, a dobila pregršt samopouzdanja, sreće i najvažnije zdravlja. Zaista, kada nešto žarko želite, to možete ostvariti samo uz malo truda. Nastavljam i dalje druženje sa Atikom i toplo je preporučujem svima. Ja ove kilograme ne želim nazad!

6634