Savjeti stručnjaka za zatezanje viška kože nakon viška kilograma.

Višak kože je jedan od najvećih problema sa kojim se sureću osobe koju su naglo izgubile višak kilograma. Mnogo je napisanih članaka, istraživanja, savjeta, preparata i vježbi. Odakle krenuti?

Da bi odgovorili na vaša pitanja spremio sam pet savjeta kako doći zategnute kože.

1. Izbjegavati brze dijete, posvetiti se balansiranoj ishrani koja je bogata proteinima, ugljenim hidratima i mastima. Izbjegavati gazirane sokove i brzu hranu, obilne obroke, začinjenju hranu. Voće i povrće su prava hrana za vašu kožu i obezbjediće vašem tijelu sve potrebne nutrijente. Bobičasto voće će vašoj koži dati sve potrebne vitamine, a može se jesti u malo većim količina jer nemaju mnogo kalorija.

Višak kože je moguće zategnuti

2. Trening je neizostavan dio u procesu zatezanja kože. Masne naslage svojim skladištenjem razvlače vezivno tkivo tj. kožu, a kada se masne naslage istope koža ostaje. Vježbanjem možemo dosta doprinijeti, jer ono pospješuje  hipertrofiju i tonus mišića kao i mišićni volumen koji popunjava prostor između vezivnog tkiva. Svaki vid fizičke aktivnosti je preporučljiv, šetanje, vožnja bicikla, trčanje, fitness treninzi, plivanje i teretana. Za početak promijenite neke životne navike. Umjesto lifta koristite stepenice, umjesto vožnje do odrežene destinacije pokušajte da prošetate i slično.

Višak kože je moguće zategnuti

3. Voda je neizostavan dio u procesu zatezanje kože. Koža je najveći ljudski organ i njena uloga je prvenstveno zaštitna  pa je iz tog razloga potrebno je da naša koža bude stalno hidrirana. Preporučuje se 5-7 čaša vode na dnevnom nivou.

Višak kože je moguće zategnuti

4. Njega kože vitaminskim kremama i maskama se često preporučuje. Vitamin C, B kompleks, vitamin D i hijaluronska kiselina igraju veliku ulogu. Preporučuje se  upotreba prirodnih preparata i povremeno kratkotrajno izlaganje sunčevim zracima kao još jedan prijedlog u procesu zatezanja kože.

Višak kože je moguće zategnuti

5. Povremena masaža uz korištenje prirodnih ulja i vitaminskih krema.

Višak kože je moguće zategnuti

Sve ove savjete primjenjujte kao prevenciju  kako bi spriječili obilno nagomilavanje kože potovo u predjelu stomaka i ruku. Redovno trenirajte, zdravo se hranite i neće biti potrebe za hirurškim zahvatima.

7290