Naše tijelo je uglavnom voda. Vode ima u krvi, mišićima, organima, pa čak i u našim kostima. Voda nam je potrebna, ali ponekad naše tijelo zadržava više vode nego obično i pravi nam problem u organizmu. Ovaj tip zadržavanja vode se ogleda u nadutosti i otečenosti.

Šta uzrokuje zadržavanje vode?

Zadržavanje vode može uzrokovati niz faktora, uključujući:

  • Stajanje ili sjedenje – sama gravitacija zadržava krv u donjim ekstremitetima. Važno je ustati i kretati se često, kako bi se pokrenuli zalisci na venama i omogućilo da krv cirkuliše.
  • Promjene hormonske ravnoteže mogu rezultirati nakupljanjem tečnosti pre menstruacije. Štitna žlijezda oslobađa hormone koji igraju ulogu u upravljanju nivoa tečnosti.
  • Prekomjeran unos natrija, što se na vagi ogleda kao povećanje tjelesne mase.
  • Promjena težine tokom trudnoće može dovesti do toga da noge zadržavaju vodu ako se ne krećemo dovoljno.
  • Osobe s prekomjernom telesnom težinom mogu osjetiti oticanje zbog dodatne težine koju nose.

Šta prekontrolisati sa medicinske strane ako se dešava zadržavanje tečnosti u organizmu?

Pre početka lečenja potrebno je pronaći osnovni uzrok zadržavanja tečnosti u organizmu. Dijagnostički testovi mogu obuhvatiti: sistematski pregled, istoriju bolesti, detaljna pitanja o zadržavanju tečnosti, kao što su kada je počelo, bilo kojim faktorima koji pogoršavaju oticanje i je li konstantna ili povremena, krvne pretrage, urinski testovi, testovi jetre, testovi rada bubrega, rendgen pluća i srca, testovi rada srca, kao što su elektrokardiogram (EKG), ultrazvuk srca, color doppler venskog sistema, ultrazvuk stomaka.

Kakvu hranu treba izbegavati, a kakvu jesti kod zadržavanja tečnosti?

Smanjite količinu soli u svojoj prehrani. Na primer, nemojte dodavati so tokom procesa kuhanja i prestanite soliti svoje obroke za stolom.

Konzumirajte hranu bogatu kalijem i magnezijem. Oni će vam pomoći da uravnotežite nivo natrija. Opcije uključuju: banane, avokado, paradajz, slatki krompir, lisnato povrće, špinat.

Smatra se da vitamin B6 (piridoksin) pomaže u slučajevima blagog zadržavanja tečnosti. Dobri izvori vitamina B6 uključuju smeđu rižu i crveno meso.

Vitamin B5 (pantotenska kiselina), kalcij i vitamin D pomažu telu da izluči višak tečnosti. Uključite sveže voće i nemasnu mliječnu hranu u svakodnevnu prehranu.

Smanjiti ili povećati unos vode?

Pijte puno vode. Možda zvuči kontradiktorno, ali hidrirano telo manje zadržava tekućinu. Odvojite se od dehidrirajućih pića poput čaja, kafe i alkohola.

Kad u određenom razdoblju ne popijemo dovoljno vode, organizam zadržava praktički svaku kapljicu koju unesemo putem tečnosti i hrane, sve dok ne prekinemo signal koji ukazuje na nedostatak. Stoga je pravilna hidracija organizma ključni faktor u izbjegavanju zadržavanja nepotrebne tečnosti u organizmu.

Dodatne metode izbacivanja tečnosti iz organizma?

Jedan od dobrih načina eliminacije tečnosti iz organizma je iznojavanje – na primer odlaskom u saunu. No, tu ima jedna važna napomena: u saunu zapravo ne idete da iznojite višak vode, nego višak soli iz organizma! Tokom boravka u sauni trebate sa sobom imati bočicu s vodom i celo vreme pomalo piti, kako biste na taj način nadoknadili dragocjenu tečnost koju gubite znojenjem. Što budete više pili vode, tim ćete se još brže znojiti.

Suho četkanje kože pomaže da se nataloženi toksini sa kože otklone. Pre tuširanja nježno četkati svaki dio tela, u smjeru ka srcu. Ova tehnika poboljšava rad limfnog sistema, stimuliše rad znojnih žlijezda i poboljšava cirkulaciju, a samim tim i eliminaciju vode iz organizma. Četka za suho četkanje se može pronaći u kozmetičkom marketu. Birati četku sa što prirodnijim vlaknima.

9469