Moje kritične tačke su uvijek bili bokovi i stomak. Međutim, kako nikada u svom životu nisam uspjela da ispoštujem niti jednu dijetu, a niti da izbalansiram ishranu, svaki moj pokušaj da izgubim kilograme bi propao, ili bih uspjela jedan izvjestan period (bila bih vječno gladna) uz užasan jo – jo efekat, te bih, na primjer, nakon izgubljenih 8 kilograma, dobila još 10.

Ja sam, prije svega, osoba koja je “slaba” na brzu hranu i slatkiše i koja nije nikad ranije bila karakter da tome kaže ne. Volim da kuham i da baš uživam u okusima. U prilog tome nije išla činjenica da radim posao u kojem konstantno sjedim za računarom. Bila sam lijena i demotivisana za bilo kakvu vrstu treninga, a samim tim usporila i metabolizam, poremetila krvnu sliku i nisam sebe voljela u ogledalu.

Da li su kilogrami stečeni u trudnoći uvijek glavna prepreka?

U trudnoći nisam dobila mnogo kilograma, ukupno 12 kilograma koje sam izgubila poprilično brzo uz dojenje bebe. Problem je nastao nakon prestanka dojenja gdje sam, već po ustaljenim navikama, jela istim intenzitetom kao i kada sam dojila.

Hrana je postajala potrebnija u sve većim količinama, pretežno je to bila nezdrava hrana, slatkiši, ponoćni obroci puni ugljikohidrata…

U naredne 3 godine nagomilala sam 20 kilograma viška.

Sve mi se to tada činilo normalno, dok nije počelo da trpi moje zdravlje. Holesterol i trigliceridi su bili povišeni, šećer u krvi na granici,  a to sebi sa svojih 28 godina života nisam mogla da dopustim. Znala sam da sam ja glavni krivac, moja nepravilna ishrana i nezdrav način života. Da napomenem i da su trpila moja leđa i kičma zbog nošenja tih kilograma. Čvrsto sam se odlučila za promjenu.

Aida – Trajno sam promijenila svoje navike

Da li zajednički pristup Atika tima ruši predrasude?

Znala sam da se moram obratiti stručnjacima, a od poznanice sam čula za Atika programe. Bila sam skeptična jer sam postavljala sebi pitanja: „Šta ako mi daju da jedem nešto što ne volim, šta ako budem gladna…?“.

Nakon što sam ispunila test ličnosti i počela sa programom bila sam oduševljena. Takav divan pristup prema meni kao klijentu nisam dugo doživjela. Jelovnici koje mi je nutricionistkinja sastavila su bili ukusni, recepti odlični, zdravi, a količina koja mi je potrebna. Jedino što je bilo teško u tom periodu jeste da se stekne zdrava navika, odnosno, promijene stare navike, da se “natjeram” na trening, itd…

Tu mi je mnogo, ali mnogo značila pomoć psihologa, kojem sam se mogla obratiti ne samo na temu ishrane, nego i sa drugim svakodnevnim poteškoćama koje su na ishranu uticale na različite načine… Sad mi je poznato da i stres, ako ga ne naučimo kontrolisati, utiče na metabolizam.

Da li kršenje programa podrazumijeva odustajanje?

Kriza i kršenja režima je bilo, jer ja sam samo običan čovjek. Prva kriza se javila kada smo otišli na godišnji odmor, nakon mjesec dana programa, tu sam se pridržavala režima 2 dana, treći sam dan već jela slatke i palačinke. Ali kao što rekoh, uz stručnu pomoć tima i konstantnim razgvorima sa psihologom uvijek sam se vraćala na režim kao da se ništa nije ni desilo. Skidanje kilograma bi se tada usporilo ili bi proces stagnirao, a već naredne sedmice bih vidjela nove, dobre rezultate.

Naravno, tu su i treneri koji su na osnovu moje kondicije određivali treninge i dali sve od sebe da objasne ukoliko nešto nije bilo jasno. Ja sam sa treningom bukvalno krenula od nule, jer sam bila kao ljenjivac „sjedni/lezi“. Naravno, kako se kondicija povećavala, tako se pojačavao i intenzitet treninga, kako bi tijelo uvijek prilikom vježbe osjetilo napor i gubilo višak kalorija. Uz treninge je bilo i suza i znoja, jer ja zaista ne volim da treniram, ali moramo biti svjesni da se za dobre stvari treba potruditi.

Aida – Trajno sam promijenila svoje navike

Da li Atika program podrazumijeva samo mršavljenje?

Družili smo se 5 mjeseci, prvo na starom programu „Wellness za tijelo“, a poslije na novom programu „Disciplina i motivacija“, gdje sam konačno, uz svoju čvrstu volju,  i uz stručnu pomoć uspjela doći do svog cilja i uspjela promijeniti navike iz korijena.

Ja još uvijek volim hranu i slatkiše, ali sam uz program „Disciplina i motivacija“ uspjela da se, kako i sam program po svom nazivu kaže, disciplinujem, a da to ne bude prejedanje i da ne bude pretjerivanje u bilo kom smislu. Takođe, kupila sam i Atika kuhar sa zdravim slatkišima koji mi je dobar supstitut za ove uobičajene. Planiram da nastavim sa treningom i jelovnicima koje sam u prethodnom periodu dobila od Atike, jer ono što sam naučila jeste da je tajna u trajnoj promjeni navika. Naučila sam mnogo stvari i mnogo sam zahvalna na tome. Sada se osjećam zadovoljnom, ne samo svojim izgledom, nego sebe gledam drugim očima, kao nekog ko može sve što poželi. Sretnija sam i ponovo volim sebe!

Mnogo mi znači podrška i pohvala, i ja sam sama sobom i iznenađena i zadovoljna!

Mnogo puta sam psihologu napisala da ja ovo sve ne bih mogla sama i izrazila veliku zahvalnost cijelom Atika timu. Svaka čast na stručnosti i što niste “samo još jedna dijeta i pokušaj u nizu” već neko na osnovu čije se konstantne potpore mijenjaju tuđi životi na bolje!

2283

Aida – Trajno sam promijenila svoje navike