Uz pomoć Atike i stručnog tima uspjela sam da izgubim 20kg i znatno popravim regulaciju šećera u krvi. Došla sam u fazu gdje mi je moj endokrinolog potpuno isključila dnevni inzulin iz terapije jer su vrijednosti šećera, koje su prije Atika programa bile 11.6 mmol/l, sada iznosile 4.1 mmol/l.

Kada uporedim vrijednosti tromjesečnog šećera (HbA1c), koje su na početku programa bile 10.3% a sada 5.48%, kao i vrijednosti triglicerida koje su bile 5.0, a sada 1.62, shvatila sam da je to ostvarenje svih mojih ciljeva. Sad imam više energije, naučila sam dosta o zdravoj ishrani, zdravija sam i napokon se dobro osjećam u svom tijelu.

Kako sam se odlučila za Atiku?

Za Atika program sam saznala od mlade žene iz Banja Luke, koja se relativno skoro porodila. Zainteresovalo me je to što se radi o odlično osmišljenom programu gdje postoji nadzor ljekara, nutricioniste i trenera i taj cijeli tim me prati i znam da nisam prepuštena sama sebi.

Znala sam da ću na ovom programu imati opciju da se konsultujem sa stručnim timom u svakom trenutku bez čekanja na termin kao što je kod drugih ljekara. Znala sam da će tim da uvijek brine o meni i u svakom trenutku mogu da mi pruže potrebnu informaciju.

Razlog zbog kojeg sam se odlučila da krenem sa programom jeste prvenstveno zdravstveni razlog, što neminovno sa sobom povlači i fizički izgled. Odnosno smatrala sam da ukoliko uvedem promjene u načinu ishrane da će mi se regulisati zdravstveno stanje a samim tim da će se riješiti problem sa kilogramima. Takođe, prestala sam da radim posao koji je bio veoma stresan i zahtijevao je visoku odgovornost i s obzirom da sam imala i višak slobodnog vremena znala sam da se mogu posvetiti sebi.

Anđelka – uz Atiku do bolje regulacije dijabetesa!

Kako su mi izgledali dani na program?

Prvih nekoliko dana programa bili su mi izazovni jer nikad nisam pratila ishranu kod koje je važno da pazim i na količinu namirnice, odnosno gdje bih trebala da mjerim namirnice i da pazim na gramažu. To mi je bio prvi izazov ali sam uspjela da ga savladam i shvatila sam da kada obrok pripremim tačno po mjerama to uopšte nije mala količina hrane i sasvim je dovoljno kako bih osjetila sitost.

Ne mogu da kažem da sam imala krize u toku programa već mi je trebalo da se naviknem da ne treba da grickam između obroka. Nekad sam znala da nesvjesno pojedem velike količine hrane jer sam nešto usputno pojela ali kad sam sebi pripremila obroke unaprijed znala sam da to treba da jedem i da ne treba da nešto grickam.

U toku programa išla sam na putovanja i tu sam imala najveći izazov gdje sam trebala da prilagodim ishranu sa onim što mi je u ponudi. I čak kad sam bila na putovanju sa 12 osoba i iako su oni jeli kolače, pite, torte, uštipke uspjela sam da ostanem dosljedna sebi jer sam imala svoj cilj a to je poboljšanje mog zdravstvenog stanja.

Kako sam popravila svoje zdravstveno stanje?

Prije nego navedem sve promjene vezano striktno za moje zdravstveno stanje želim napomenuti da sam prije programa imala i probleme sa kožom, uvijek sam imala osjećaj težine, tereta, osjećala sam umor, malaksalost. Imala sam poteškoće sa spavanjem a i kad sam zaspala imala sam loš san i to je zbog toga što sam se noću budila zbog suvih usta i grla a i često sam išla u toalet u toku noći. Osjećala sam ogromno nezadovoljstvo, pored toga što sam oboljela od dijabetesa tip 2 i bila na terapiji inzulinom.

Međutim, nakon što sam izgubila 20kg oslobodila sam se svega toga, svake stavke koju sam navela. Sad imam više energije, elana, volje, snage i imam više želje za svakodnevne aktivnosti. Pokretna sam, poletna i osjećam se napokon zadovoljno u svom tijelu.

Što se tiče zdravstvenog stanja najveća promjena je u tome što mi je ukinut dnevni inzulin jer sada nemam potrebu za tim. Takođe, smanjena mi je doza beta-blokatora jer su mi sad otkucaji srca manji, odnosno sad su 75 uz fizičku aktivnost a prije su bili 100 odmah nakon buđenja.

Svi rezultati su mi u granicama. Vrijednosti šećera na početku programa su bile 11.6 mmol/l, a sada 4.1 mmol/l. Vrijednosti triglicerida su bile 5.0, sada su 1.62. Kada uporedim vrijednosti HbA1c (tromjesečnog šećera) koje su na početku programa bile 10.3% a sada 5.48% shvatila sam da je to ostvarenje svih mojih ciljeva.

Smatram da je važno napomenuti da u maju kad sam i otišla kod endokrinologa (a bila sam poslednji put u septembru), ona me nije prepoznala. Kroz razgovor sa doktoricom shvatila sam da me nije prepoznala a mi smo razgovarale svako veče od septembra jer sam joj uveče u 21h morala da javim rezultate mjerenja šećera zbog uvođenja inzulina.

Kad sam podsjetila doktoricu ko sam ja iznenadila se, šokirala se i prvo me upitala koje sam promjena uvela. Ja sam samo rekla da sam bila na program Atike – Dijabetes, objasnila sam joj detaljno funkciju programa i doktorica endokrinolog je odmah tražila web adresu kako bi mogla da preporuči Atiku i ostalim pacijentima.

Da li bih nekome preporučila Atiku? 

Iskreno, ja bih Atiku preporučila svakoj osobi koja ima dijabetes ili druge hronične bolesti jer sam na sebi uvidjela da je ovo najbolji program kako bi poboljšali svoje zdravstveno stanje. Kad je doktorica endokrinolog tražila stranicu Atike kako bi preporučila i drugim pacijentima, to mi je bila još jedna potvrda koliko je važno preporučiti ovaj program.

A i kad su članovi moje porodice uvidjeli šta sam sve postigla u toku programa i oni su odlučili da krenu sa Atikom. Istina je da su oni mladi i da nemaju zdravstvene probleme ali zbog porodičnog nasleđa kako ne bi došli u situaciju da ih imaju, odnosno kao način prevencije odlučili su da je Atika taj vid prevencije.

Zajedno sa mnom na program je bila moja starija kćerka i njezin muž, moj sin i moja druga kćerka. I mi svi zajedno smo izgubili 80kg.

Zaista sam ponosna na sebe i moju porodicu ali sam i jako zahvalna stručnom timu Atike na svemu što su za nas uradili. Moj stil života je bolji, usvojila sam zdrave navike i moje zdravlje je bolje. Hvala Atici!

569

Anđelka – uz Atiku do bolje regulacije dijabetesa!