Razlog zašto sam se odlučila na promjenu je u najvećoj mjeri bio zbog mene same. Počelo mi je smetati kada se pogledam u ogledalo, imala sam utisak da samo “rastem”. Sve više sam se debljala, a ništa nisam poduzimala po tom pitanju sve do momenta kada sam se toliko prejela da mi je došlo loše i tada sam rekla sebi: “ E, sada je dosta!”

Ja sam svoju transformaciju započela prije nešto više od godinu dana. Prve kilograme sam izgubila sama pomoću dijete, ali nakon nekog vremena se više nisam mogla snaći. Nekoliko mjeseci je trajalo moje pokušavanje da se organizujem, ali na kraju sam shvatila da mi nedostaje neko da me usmjeri i podrži.

Nedugo nakon toga zaključka, vidjela sam ogromnu transfromaciju jedne poznanice koja me je odmah uputila na Atiku. Na Instagram profilu sam se javila vašoj koleginici koju sam pitala sva pitanja koja sam imala i nakon toga sam se prijavila na Atika platformu.

Po zanimanju sam medicinska sestra. Veliki problem su mi bile smjene, obroci, pauze, pandemija i cjelokupna situacija koja nas je sviju zahvatila i uticala na moju psihu. Malo se situacija u mom životu stabilizovala pa sam počela sa Atika programom.

Elizabeta – Shvatila sam da mi je potrebna pomoć i podrška

Kako višak kilograma utiče na svakodnevicu?

Nisam više mogla obući hlače, haljine, jakne, kapute, a došla sam i do konfekcijskog broja 50. Želim da naglasim da sam ja uvijek bila krupnija, ali nikada nisam bila u takvom stanju. Pala sam psihički, fizički, postala sam depresivna, samopouzdanje mi je postajalo sve niže.

U vezi sa tim, moje 3 kritične tačke su definitivno: stomak, lice i ruke.

Kako se odlučiti koji je program najadekvatniji za tebe?

Kada sam se odlučila da mi Atika tim pomogne u mojoj borbi, izabrala sam program Lako i Praktično. To sam odlučila na osnovu konsultacije koju sam obavila i savjeta od strane tima sa kojim sam razgovarala. Ispostavilo se kao ispravno jer sam imala dosta obaveza i bili su mi potrebni jednostavni i brzi obroci za pripremu.

Program je trajao 3 mjeseca. Sam početak nije bio toliko težak s obzirom da sam neke namirnice davno izbacila iz svojih obroka. Ali, čudno mi je što sam neke namirnice opet uvela u svoju ishranu, a mislila sam prethodno da nisu zdrave. Naprotiv, oduševila sam se.

Elizabeta – Shvatila sam da mi je potrebna pomoć i podrška

Šta najčešće bude uzrok krize i iskušenja?

Imala sam i krize.  Najčešće je to bilo u smjenama u kojima nisam stigla jesti 4 obroka dnevno. Moram naglasiti da mi je najviše od svega odgovarala podrška nutricioniste i trenera sa kojima sam stalno bila u komunikaciji i koji su me podržavali. Definitivno je da bez njih ne bih mogla ostvariti ovoliki uspjeh. Jer, kada god sam imala krizu, javila sam im se, a oni su osmislili rješenje.

Od hrane mi ništa nije toliko nedostajalo jer se na programu jede sve, samo u određenim količinama. Program sam prekršila dva puta, ali sam se brzo vratila na pravi put.

Kako nastaviti samostalno ishranu poslije programa?

Moj odnos prema hrani je sada takav da samo malo pripazim da ne jedem veće količine i da jedem više povrća, treniram i hodam. Nemam neke cake i trikove, mislim da je sve u glavi i da se sve može kada se dovoljno hoće.

Sve u svemu, za 3 mjeseca sam izgubila ukupno 14 kilograma. I dalje nastavljam sa svim savjetima, receptima i uputama koje sam dobila. Do neba sam zahvalna stručnom timu Atike što sam toliko toga naučila.

994

Elizabeta – Shvatila sam da mi je potrebna pomoć i podrška