Kada smo u prilici da čujemo da neka osoba ima poremećaj rada štitne žlijezde, često to povezujemo sa prekomjernom težinom ili naglim gubitkom kilograma zavisno od poremećaja. Međutim, u svakodnevici je još češće mišljenje da se problem sa kilogramima iz navedenog razloga ne može dovesti pod kontrolu jer je hormonima teško „manipulisati“. Naravno, ovo je samo jedan od mitova sa kojima se osobe koje pate od poremećaja rada štitne žlijezde svakodnevno susreću, a u nastavku ćemo razmotriti primjere mladih žena koje su uspješno porušile sve mitove i dokazale da je volja i želja za promjenom, uz zdravu ishranu i trening, siguran put ka uspjehu.

Koja uvjerenja su Salihu sputavala da izgubi višak kilograma?

Upoznajte Atika članice koje su porušile mitove o štitnoj žlijezdi

Saliha je mlada majka koja se sa svojom porodicom nakon prvog perioda pandemija preselila u inostranstvo. Prethodno, dok je trajao karantin, vrijeme je provodila isprobavajući nove recepte koji su bili kalorični i često nezdravi.

Već u tom periodu su se kilogrami nagomilavali u većoj mjeri, a kasnije ograničeno kretanje u inostranstvu, kao i mnogo posla i neredovni obroci, doveli su do njenog potpunog nezadovoljstva vlastitim izgledom i momenta kada je shvatila da je vrijeme za promjene.

Jedan od mitova kojima se Saliha vodila jeste da je uz Hašimoto nemoguće smršati i da je on uzročnik njenih nagomilanih kilograma, a ne vlastiti postupci. Dok je Saliha sebi osmišljavala nove izgovore u čijoj osnovi je uvijek bio ovaj zdravstveni problem, odjeća 2XL veličine joj je postajala mala.

Jednom prilikom kada je otišla u kupovinu i shvatila ovu činjenicu, odlučno je rekla svom suprugu: “Znaš, sada mi je jasno zašto mi uvijek svi govorite da ne jedem toliko, da malo smanjim, da ću ugroziti zdravlje… Priključiću se Atici, ali sada bez ikakvih izgovora. Ne mogu cijeli život kriviti štitnu žlijezdu i Hašimoto za svoju kilažu.”.

Onog momenta kada je promijenila svoje neutemeljno uvjerenje o višku kilograma, za Salihu su došli bolji, zdraviji i srećniji dani. Za 3 mjeseca Atika programa je izgubila 10 kilograma, bolove u leđima, a dobila ispunjenost, samopouzdanje i zadovoljstvo. A, ono što je najbitnije, Saliha je stekla stalne zdrave navike koje će joj pomoći da kroz život svoj zdravstveni problem drži maksimalno pod kontrolom.

Kako je Radmila sa bebom, u prvom trimestru trudnoće i usporenim radom štitne žlijezde, izgubila višak kilograma?

Upoznajte Atika članice koje su porušile mitove o štitnoj žlijezdi

Nakon prve trudnoće, dok se još snalazila u ulozi majke, Radmila se svakodnevno susretala sa nezadovoljstvom koje je plijenilo iz njenih misli svaki put kada bi se pogledala u ogledalo. Trošila je dane u izgladnjivanju i testiranju različitih niskokaloričnih dijeta, a kilogrami su se nagomilavali.

Tada je saznala i da njena štitna žlijezda radi čak 28 puta sporije nego što bi trebala, te otpočela terapiju. Bez obzira na terapiju, kilogrami su ostajali, a kosa joj se prorijedila. Nakon nekog vremena je saznala i da je opet u drugom stanju.

U tom momentu, Radmila je shvatila da je vrijeme da potraži pomoć stručnjaka i da svoje zdravlje dovede u optimalno stanje, a prvi korak je bio gubitak kilograma. Izazovna je bila sama činjenica da je u drugom stanju i da je potrebno da njen plan ishrane sadrži dovoljno nutrijenata da ne ugrozi trudnoću, a istovremeno gubi kilograme. Ali, u fokusu je morao biti i njen usporen rad štitne žlijezde.

Iako veoma izazovno, stručni tim Atike je u saradnji sa Radmilinom voljom i posvećenošću ostvario sjajne rezultate. A, Radmila danas ima daleko bolji rad štitne žlijezde i mlada je majka djevojčice i dječaka.

Na koji način je Tanja svoje nalaze štitne žlijezde dovela u nikada bolje stanje?

Upoznajte Atika članice koje su porušile mitove o štitnoj žlijezdi

Tanja je svoju borbu sa kilogramima vodila cijeli život. Spisak njenih dijeta je bio veoma dug i kada je čula za Atika program, pomislila je da još jedino takav program nije nikada probala.

Kilograme je sakrivala tunikama, jaknama, dužim rukavima… A, komentare da se opet ugojila pokušavala zaboraviti otvarajući još jednu kesu čipsa. Nalazi štitne žlijezde su od kontrole do kontrole bili sve lošiji, a ona sve nezadovoljnija i razdražljivija.

Nagomilavanju kilograma je doprinijela i činjenica da živi u inostranstvu, daleko od bliskih članova porodice i prijatelja, te je vrijeme koje je prije provodila u društvu, sada provodila okružena hranom.

Kap koja je prelila čašu je bila činjenica da ostaje bez odjevnih kombinacija jer joj odjeća postala mala i tada je otpočeo njen proces transformacije. On nije bio jednostavan, bilo je kriza, kršenja i odstupanja, ali Tanja nikada nije odustala. Dugi razgovori sa psihologom i savjeti nutricioniste su doprinijeli da nakon Atika programa Tanja stres i nervozu rješava treningom, a ne hranom.

Što je najbitnije, Tanja je shvatila da kilogrami nisu posljedica usporenog rada štitne žlijezde, nego da su tako loši nalazi bili posljedica kilograma.

Nakon 10 godina neprestane borbe sa štitnom žlijezdom, velikog broja različitih ljekara i terapija, Tanja rad štitne žlijezde dovela u optimalno stanje zdravom i izbalansiranom ishranom. A, o njenom izgledu će sve reći njene fotografije.

1596

Upoznajte Atika članice koje su porušile mitove o štitnoj žlijezdi