Rekli su mi da osobe sa poremećajem rada štitne žlijezde ne mogu smršati, ali uz Atiku je sve moguće. Od početnih 77 kilograma sam izgubila 12 kilograma i mogu reći da je to bila velika prekretnica u mom životu, krenuvši od poboljšanja zdravlja do ponovo vraćenog samopouzdanja.

Majka sam jednogodišnjeg dječaka. Za sve obaveze koje imam, 24h mi je malo. Zbog nedostatka vremena za spremanje hrane, svoje obroke sam svela na pekarske proizvode i slatkiše. Kako su dani prolazili, tako su se i kilogrami nizali. Kada sam čula od jedne poznanice za Atika program, odlučila sam se za promjenu, te kontaktirala Atiku preko duštvenih mreža.

Moja kritična tačka je bio stomak, kako zbog poroda, tako i zbog dodatno dobijenih kilograma. Pored stomaka, kada bih se pogledala u ogledalo, veliki problem su mi stvarale noge i lice. Višak kilograma za mene nije predstavljao samo fizički, nego i psihički problem. Izgubila sam samopouzdanje i loše sam se osjećala u vlastitoj koži.

Imala sam dva izbora: mijenjati kompletnu odjeću ili smršati. Dugo sam razmišljala o određenim komadima odjeće koje sam prije trudnoće nosila i koje želim ponovo obući, ali “kap koja je prelila čašu” je situacija u kojoj mi je, osoba koja je daleko gojaznija od mene, rekla da sam gojazna.

Martina Kuzmić – Mijenjati odjeću ili smršati

Kada sam krenula sa programom plašila sam da, uz brigu o bebi, neću stići pripremiti obroke ili trenirati, ali uz stručni tim sam naučila organizovati svoj dan i završavati obaveze bez poteškoća.
Kriza za slatkišima se jako brzo javila, ali tada su mi u jelovnik uvrštene ukusne palačinke s medom i malinama, koje i nakon programa rado pripremam.

Kada bih prekršila program u meni se javljao osjećaj krivice, što mi je pomoglo da se suprostavim kršenju i izazovima. A, dosta mi je pomogla i psihologinja sa svojim metodama i razgovorom.

Treninzi su za mene bili više od prolivenog znoja. Nakon svakog odrađenog treninga osjećala sam se snažnije i moje samopouzdanje je raslo. Želim napomenuti da nam je bijelo brašno u kući zamijenjeno pirovim i zobenim koje svakodnevno koristim u ishrani, kako za sebe, tako i za cijelu porodicu.

Martina Kuzmić – Mijenjati odjeću ili smršati

Jako bitna stavka je da sam prije početka programa kupila hlače broj 44, a nakon završetka programa s ponosom sam ponovo u svojoj 38 veličini. Uz izgubljene kilograme, još sam zadovoljnija sa izgubljenim centimetrima koji su jako vidljivi, kao i sa mišićnom masom.

Nakon završetka programa želim se zahvaliti čitavom timu, od psihologa, nutricioniste do trenera Marka, koji je često tokom treninga znao reći: “Svaka čast!”, pa to isto i ja kažem za cijeli Atika tim.

1651

Martina Kuzmić – Mijenjati odjeću ili smršati