Prava je rijetkost sresti osobu koja je zadovoljna svojim kilogramima, navikama u ishrani i izgledom, a da nije uložila trud u učenje, poštovanje režima ili treniranje. Ovakav trud zahtijeva vrijeme, novac i odricanje, pa tako da se ponekad čini lakše reći „Od ponedjeljka ću na dijetu!“ nego krenuti sa promjenama već danas.

No, ne odlazi svako na dijetu jer želi mršaviti „koji kilogram“. Uzimanje hrane, osim zadovoljenja biološke potrebe podrazumijeva i uživanje, jer hrana, preko neurona koji su u vezi sa hormonima probavnog sistema, djeluje i na naše centre u mozgu zadužene za nagradu.

Nije ni čudno što se „častimo“ picom ili „popravljamo raspoloženje“ omiljenim kolačem. No, problem, kao i u svemu, jeste pronaći mjeru i ne postati ovisan o takvoj vrsti namirnica. Navodim 3 koraka koja će vam pomoći u postizanju željenog cilja:

1. CILJ PODRAZUMIJEVA PROCES:

Cilj u mršavljenju nije adekvatan ako samo želimo „smršati“, „zategnuti se“, „vidjeti na vagi 5kg manje“ i slično, jer su to ishodi do kojih je potrebno doći.

Cilj mora imati trajanje i kvalitativnu vrijednost, a jedna od sjajnih ideja za pravilo postavljanje cilja, sa njegovim prednostima i manama jeste korištenje crteža nalik mapi uma.

Grafički prikaz središnjeg kruga sadrži krajnji cilj, na primjer „Želim imati 5 kg manje!“, dok su oko njega postavljeni svi koraci koje dolazak do tog cilja podrazumijeva: Imati 3 redovna obroka; Piti 2l vode; Ne preskakati užinu; Raditi trening svaki drugi dan itd. Na taj način cilj dobija kvalitativnu vrijednost, a vi ćete u svakom momentu znati dokle ste stigli u napretku, koji korak ste ispratili ili pak niste, pa da odmah popravite grešku.

Mršavljenje – kako postaviti i pratiti cilj?

2. PRAĆENJE NAPRETKA: JAČANJE MOTIVACIJE I ISPRAVLJANJE GREŠKE

Kada pominjemo praćenje napretka, mislimo i na tabelice i ček-liste za čekiranje urađenog, kako na dnevnom, tako i na sedmičnom ili mjesečnom nivou. Planiranje pomaže da rasteretimo mozak i da ostavimo više prostora pažnji za ostale aktivnosti. Kada čekiramo ispunjene korake, mozak dobija informaciju da je planirano i urađeno, što daje tijelu prirodni podsticaj hormona sreće.

Ukoliko uočite grešku, lako ćete je moći ispraviti i naredni put postupiti ispravno. Ako ne budete znali kakav je to put do cilja i šta se od vas na tom putu očekuje, samim tim ćete gubiti motivaciju, te šansu da učite iz sopstvenih grešaka.

Mršavljenje – kako postaviti i pratiti cilj?

3. NAGRADA ZA USPJEH

Naš mozak najbolje uči ako ga nagradimo za trud. Kada postavimo cilj, pa pratimo kretanje do njega, važno je počastiti sebe za uspjeh. To ne znači da će nagrada biti poslastica od koje se odvikavamo sedmicama, ili prekid discipline u redovnom treniranju, već nagrada treba da prati put promjena koji ste započeli.

Ne zaboravite da nagrada treba pratiti ispavan postupak, tako da period između njih ne bude predug. Ovo vam omogućavaju i ček-liste, gdje možete odrediti tačan broj ispravnih postupaka nakon kojeg bi slijedila simbolična nagrada. Isto tako, kada primjetite da ste napravili grešku, „kaznite“ sebe jednostavno – izostankom nagrade.

Mršavljenje – kako postaviti i pratiti cilj?

Ovo su samo neke smjernice koje vam mogu pomoći da lakše postavite svoj cilj i da se već danas upustite u avanturu promjene navika u ishrani i gubitka kilograma. Prateći ove smjernice, biće vam lakše da se organizujete, ali i da sami sebi budete sudija, bez izgovora, laganja i zanemarivanja grešaka.

Postizanje cilja dovodi do veće motivacije, a smatramo da promjene navika u ishrani i napredak u gubitku kilograma trebaju da se usvajaju kao trajni, zdravi obrsci ponašanja i da nakon njih, u tu čast, trebate sebi priuštiti lijepu ugodnost!

4173