Prijavila sam se na Atika program za psihu kako bih poboljšala partnerski odnos, na kraju sam shvatila da taj odnos nije vrijedan mog truda, i da ustvari treba sebi da pomognem.

Mjesecima prije programa nisam imala energije za normalne svakodnevne aktivnosti, ali sam uvijek pronalazila tračak koji sam usmjeravala ka njemu. Gušila sam se pokušavajući da ostvarim idealnu sliku sebe u njegovim očima. Konstantno sam mu bila dostupna sa savjetima, a zapravo sam ja bila ta kojoj su oni bili potrebni. Moja pažnja je bila usmjerena samo u jednom pravcu, i toliko sam se izgubila u tome, da sam potpuno zanemarivala svoj život.

Ništa od ovoga nisam znala do prve konsultacije sa mojim Atika psihologom. Objasnila sam kako se osjećam i uputila je u svoj život, a ona je već nakon nekoliko rečenica prepoznala o čemu je riječ.

Trebalo mi je neko vrijeme da prihvatim da se očekivanja koja sam imala, a koja nisu ispunjavana, nalaze u mojoj glavi i da su proizvod idealizacije. Napokon sam prepoznala da nije vrijedno moje energije i truda.

Shvatila sam da treba da budem dobra sebi a ne njemu

Sva ta farsa je trajala mjesecima, a ja sam bila ubjeđena da je to ljubav. Čekajući njegove pozive, osjećala sam se očajno, a svaki odgovor na poziv prihvatala sam kao nagradu. Atika mi je pomogla da shvatim koliko je to toksično i da ja zaslužujem zdrav partnerski odnos.

Naučila sam da prepoznajem emocije i na taj način razumijem svoje potrebe. A kada sam to uspjela, počela sam da brinem o sebi. Odlučila sam da se zdravo hranim, a uz Atika nutricionistu je to bilo veoma primamljivo i jednostavno. Osim toga, radila sam vježbe disanja u situacijama kada prepoznam da me emocije obuzimaju i mnogo mi je pomagalo. Definitivno ću nastaviti da ih praktikujem.

Sada svoju energiju, koju sam vratila zahvaljući Atika programu za psihu, ulažem u sebe. Uskoro ću krenuti i sa novim programom, Wellnessom za psihu, jer mi se novi koncept čini veoma zanimljiv, a članovi tima su me već oduševili. Vrijeme za najbolju verziju mene je tek počelo, i ovaj put to vrijeme iskorištavam na najbolji mogući način, uživajući u životu bez partnera.

1975