Kada bih išla uz stepenice, zadihala bih se kao da sam trčala maraton. Nakon posla, izležavala bih se i samo “trpala” slatkiše, bukvalno se prejedala slatkišima. Jedna sam od onih koji slano ne moraju ni jesti, ali zato slatko pojedu na kilograme.

Radim kao vaspitačica predškolske djece i mnogo volim svoj posao. Međutim, zbog viška kilograma bilo mi je teže ispratiti svu tu dječiju energiju i snagu. Taj nedostatak energije me je jako frustrirao. Moje kritične tačke su bile stomak, podbradak i noge. Kada se pogledam u ogledalo vidim jednu nezadovoljnu djevojku. Odjeća mi je grozno stajala, ali sam ja našla način da to sve “upakujem”.

Počela sam se jako ružno osjećati, bila sam nezadovoljna, isfrustrirana, ljuta na sebe pa i na sve oko mene.

Vanja Arivuk: Od ovisnosti o slatkišima do 15 kg manje

Godinama pratim Atiku i nekoliko puta sam se javila u namjeri da promijenim nešto. Međutim, uvijek je bilo ono “Još samo jedan slatkiš, pa ću od sutra početi sa novim navikama”.

Kada odjeću koja mi se sviđa nisam mogla kupiti, jer nema u mojoj veličini uključio mi se alarm. Dosadilo mi je kupovati odjeću za starije jer samo tu mogu pronaći svoj broj.

Takođe, došlo je vrijeme da pronađem vjenčanicu. Još jedan alarm se uključio u mojoj glavi i rekla sam sebi TO JE TO. Nisam htjela da jednog dana gledam slike u vjenčanici i sebe sažaljevam. Tada sam se javila Atika timu.

Vanja Arivuk: Od ovisnosti o slatkišima do 15 kg manje

U prvih 10 dana imala sam velike krize zbog nedostatka slatkiša. Međutim, nijednom nisam prekršila plan ishrane jer sam imala podršku Atika tima. Kada je prošlo prvo mjerenje, a vaga pokazala -5kg i mnogo cm, dobila sam volju za nastavkom. Za 2 i po mjeseca nijednom nisam prekršila program. Prvi put sam uzela nešto drugo pri kraju tromjesečnog programa i to sam javila nutricionisti. Dobila sam veliko razumijevanje, a ne osudu i to mi je pomoglo da se vratim na pravi put.

Vanja Arivuk: Od ovisnosti o slatkišima do 15 kg manje

Pošto sam osoba koja nije nikada trenirala, treninzi su mi bili veliki izazov. Ponekad mi nije bilo do treninga, ali trener je uvijek bio tu da mi pruži motivaciju za rad.

Još jedna od mojih poteškoća jeste voda. Uvijek sam radije birala sok umjesto vode, a sada je to obrnuto. Kada god sam imala poteškoće, pitanje ili nedoumice Atika tim je bio uz mene i rado mi davao savjete. Slobodno mogu reći da je Atika jedna od najboljih odluka koje sam donijela u životu.

Sada uživam u hrani koju spremam i shvatam koliko sam ranije griješila u svojim izborima. Ja sam sada nova osoba koja je puna energije, volje i snage. Više se smijem, svaki dan isprobavam odjeću, rado treniram i radim mnoge stvari. Uz Atiku sam izgubila 15kg i mnogo, mnogo centimetara.

Vanja Arivuk: Od ovisnosti o slatkišima do 15 kg manje

I što je najvažnije dobila sam znanje kako da se organizujem, usvojila nove navike, te mi se vratilo samopouzdanje. Okolina uočava moju promjenu kako fizičku, tako i psihičku. Jedno veliko HVALA Atika timu koji me je bodrio kroz čitava tri mjeseca.

3753