Da li je moguće da u danu koji traje 24h ne postoji 10 minuta u kojim biste spremili ili kupili zdravi obrok? Iako na prvu zvuči komplikovano, pogotovo ako uporedno spremate hranu za ukućane ili ako imate veliki broj obaveza, zdravi obroci ne moraju uvijek zahtijevati mnogo vremena. To može da bude obrok kao što je konzerva tune i salata, čaša jogurta i omlet sa povrćem, ukratko nešto što je zdravo, daje energiju, brzo se sprema ili može da se kupi u svakom bližem marketu. Na osnovu ličnosg iskustva i rada sa klijentima, dajemo vam neke kratke savjete koji vam mogu pomoći pri organizaciji i zdravoj ishrani.

Kako sebi olakšati pripremu obroka?

Tako što ćeš za nekoliko dana, unapred zapisati koju vrstu jela bi mogla spremati za koji obrok. Neka to bude neki vid planera tako da znaš šta ti od namirnica treba za koji dan (za koji obrok) i ujedno koliko vremena će to oduzeti za pripremu. Biraj jela koja možeš jesti dva dana, pa i tako uštedi vreme na priremi.

Koji je tvoj cilj zbog kojeg bi se posvetila zdravoj ishrani?

Pre nego što kreneš u ovaj proces, važno je da sebi definišeš šta bi voljela postići ishranom u određenom periodu i kako bi to uticalo na tvoj život, zdravlje i to kako se osećaš. Ako imaš jasno definisan cilj, biće ti lakše da odvojiš vreme, da se potrudiš i posložiš prioritete. Na taj način zdrava ishrana ti neće predstavljati pritisak, već ćeš znati zbog čega se trudiš. Na primer “Želim se zdravo hraniti jer mi to daje osećaj lakoće, poboljšava moj izgled i daje mi energiju za ostale obaveze.” Tako definisan cilj će ti pomoći da i u situaciji kada nemaš dovoljno vremena odabereš neku zdraviju opciju i održiš kontinuitet u zdravoj ishrani i da trajno usvojiš zdrave navike.

Koliko često koristiš izgovore? 

Znamo da veliki broj obaveza može da vas preplati i oduzme energiju koju biste uložili u ostale aktivnosti ili odmor, ali često se događa da pre bilo kakvog rešenja iskoristimo izgovor. “Gubim energiju i vreme na pripremu jela za porodicu.”, “Preumorna sam da spremam obrok kada dođem sa posla.”, “Nemam vremena za sebe! (A da li to vreme ponekad izgubite na telefonu ili aktivnostima koje mogu sačekati?)” Zar sve ovo ne zvuči besmisleno kada znamo da zdrav obrok može da se kupi, da ne bude skup, a da nam pruža dovoljno energije i zdravih promena u/na telu?

Za kraj, razmislite o svemu ovome kada naredni put kažete da nemate vremena za zdravu i redovnu ishranu (a samim tim i za sebe)! Sve ovo ne mora da vam predstavlja pritisak i da se usvoji preko noći, već malim koracima kreni ka promjeni. Pre nego što iskoristiš izgovor razmisli o alternativi i kako u svakoj sitauciji možeš da načiniš što zdraviji izbor. U svemu ovome ne moraš biti sama, već potraži savjet i podršku od ljudi koji su već usvojili zdravije navike ili su kao i ti u tvom procesu!

21002