Ključala voda natapa kesicu, kašika ritmično udara u zidove šoljice a dobro poznat miris se širi prostorijom. Čaj je gotov! Bilo da ste njegov ljubitelj ili se svrstavate u one koji ga piju samo kada su bolesni, morate priznati da okus čaja ima nešto umirujuće, što nas vraća u djetinjstvo i budi osjećaj sigurnosti.

Uprkos svim benefitima koje ima na naš izgled i zdravlje, čini nam se da je ovaj napitak nepravedno zapostavljen! Naravno, šolja čaja dnevno vas neće vratiti u stare farmerke niti osloboditi pilula koje vam je preporučio dokor, ali će zajedno sa zdravom ishranom i redovnim vježbanjem, ubrzati proces mršavljenja i poboljšati zdravstveno stanje. Ukoliko niste sigurni kako da postignete navedene efekte, ova priča je napisana baš za vas!

1. Zeleni čaj – ubrzava metabolizam

Zdrav i brz metabolizam, ključni je faktor u procesu mršavljenja. Dobro poznat po svojim dejstvima, zeleni čaj je kralj među čajevima.

Visoka koncentracija vitamina i minerala, uz nizak sadržaj kalorija, ubrzava vaš metabolizam i poboljšava sposobnost tela da sagorijeva energiju.

Kofein, koji je prisutan u zelenom čaju, deluje kao stimulans za koji je dokazano da pomaže sagorijevanju masti.

Kao dio uravnotežene ishrane, zeleni čaj može biti dobar izvor antioksidanata, koji utiču na poboljšanje imuniteta. Pored toga, njegova antibakterijska svojstva, pomažu borbi protiv lošeg zadaha.

5 najboljih čajeva za mršavljenje

2. Čaj od nane – poboljšava varenje

Mnoga naučna istraživanja su zabilježila da čaj od nane pomaže u rešavanju gastrointestinalnog trakta i zdravlju crijeva.

Mentol, aktivna komponenta nane, pokazuje antibakterijska i antiseptička svojstva koja ga čine dobrom opcijom za poboljšanje varenja. Na taj način čaj od nane ubrzava proces mršavljenja i održava zdravlje crijeva.

Takođe, antioksidansi prisutni u listovima nane snižavanju nivo holesterola. Šolja čaja od nane, daje osećaj sitosti tokom dužeg perioda, a na taj način ćete izbjeći unošenje dodatnih kalorija u danu, a posljedično ćete gubiti kilograme. Zbog toga odličan je za napade gladi u kasne sate, a pomoći će vam i da lakše zaspite zbog svog umirujućeg dejstva.

5 najboljih čajeva za mršavljenje

3. Bijeli čaj – eliminiše toksine

Poznato je da je bijeli čaj jedna od najukusnijih sorti čaja zato što se minimalno obrađuje. Bijeli čaj se bere pre nego što se biljka čaja u potpunosti otvori, kada su mladi pupoljci još prekriveni sitnim belim dlačicama, odatle i naziv „bijeli“ čaj.

Zbog minimalne obrade, bijeli čaj zadržava više hranjivih sastojaka i bogat je antioksidansima koji pomažu u izbacivanju toksina iz tela. Spojevi prisutni u bijelom čaju, takođe sagorijevaju masne ćelije.

Sadrži visokog udio fenola, koji jača elastin i kolagen što pomaže u sprječavanju bora i pomaže lečenju akni.

5 najboljih čajeva za mršavljenje

4. Čaj od maslačka – reguliše višak vode

Ako osjećate nadutost, čaj od maslačaka može vam pružiti olakšanje, jer deluje kao diuretik i povećava izlučivanje urina. Pored toga, korijen maslačka pomaže detoksikaciji organizma, posebno jetre i smiruje želudac.

Čaj od maslačka sadrži veliku količinu kalijuma, koji smanjuje nivo natrijuma u telu. Ovaj hranjivi sastojak povećava dnevnu učestalost mokrenja i tako spječava zadržavanje vode.

Kada se poveća količina mokraće, čaj od maslačka balansira količinu vode i krvni pristisak u organizmu, zbog čega tekućina izlazi iz tkiva, a voda izlazi iz krvi. Te promene dovode do smanjenja zadržavanja vode i snižavanja krvnog pristiska.

5 najboljih čajeva za mršavljenje

5. Čaj od cimeta – snižava nivo šećera i holesterola u krvi

Cimet nije samo ukusni začin koji se koristi za dodavanje okusa našim jelima. Da biste napravili čaj od cimeta, možete upotrijebiti cimet u prahu ili cimet štapiće i natopiti u kipuću vodu.

Cimet pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, čisti telo I uklanja bakterije i parazite u probavnom traktu. Sprječava povećanje skladištenja masnoća koje uzrokuje visoka razina šećera u krvi.

Takođe, pomaže u smanjenju razine holesterola i glukoze u krvi i tako deluje preventivno da ponovno dobijete višak kilograma.

5 najboljih čajeva za mršavljenje

18857