Hashimotov tireoiditis je vodeći uzrok hipotireoze (usporenog rada štitne žlijezde). Hashimoto je takođe jedna od najčešćih autoimunih bolesti savremenog doba. Postavljanje ove dijagnoze gotovo uvijek prate savjeti za promjenu ishrane. To upravo pokazuju i najčešće pretraživani termini i fraze uz riječ Hashimoto, poput: ’’preporučena i zabranjena hrana’’, ’’kako se hraniti’’, ’’šta izbjegavati’’, ‘’šta jesti’’ ‘’liječenje ishranom’’ i ‘’jelovnik’’.

Kao rezultat takvih pretraga dobićemo pregršt saveta, poput toga da do kraja života zaboravimo na: gluten, mliječne proizvode, kupusnjače, soju i veliki broj drugih namirnica, ako želimo pozitivno uticati na tok bolesti. Da li je to baš tako i da li postoji specifična Hashimoto ishrana, osvrnućemo se redom:

Hashimoto ishrana: mitovi i činjenice

1. Kako su povezani Hashimoto i gluten?

Gluten je proteinski kompleks koji se nalazi u pšenici i srodnim žitaricama (ječmu i raži). Poznato je da je upravo gluten okidač koji dovodi do pogoršanja zdravstvenog stanja kod osoba koje boluju od celijaklije ili necelijaklijske osjetljivosti na gluten (NCGS) i upravo te osobe su primorane da izostave gluten iz svoje ishrane.

Ono što je bitno, jeste da postoji određena povezanost celijaklije i NCGS sa nizom drugih autoimunih bolesti, poput dermatitisa herpetiformisa, psorijaze, reumatskih oboljenja i naravno Hashimotovog tireoiditisa.

Upravo na tome se i zasniva pretpostavka da oboljeli od Hashimotove bolesti mogu imati koristi ukoliko redukuju, ili u potpunosti eliminišu gluten iz svoje ishrane. To je dovelo do toga da bezglutenska dijeta biva ubjedljivo najčešća intervencija u ishrani kod oboljelih od različitih autoimunih bolesti, ne samo Hashimotove bolesti.

Ako potražimo naučne studije koje bi potvrdile da eliminacija glutena donosi benefite kod Hashimotovog tireoiditisa, vidjećemo određenu diskrepanciju u rezultatima, kao i samom kvalitetu studija. Naći ćemo studije koje jasno ističu benefite bezglutenske dijete, a svjedočimo da broj takvih studija konstantno raste. Međutim, imamo i određeni broj studija gde nisu zabilježene značajnije promene u toku bolesti, uprkos intervencijama u ishrani. Ono što je sigurno, jeste da je u budućnosti potrebno provesti više randomiziranih kontrolisanih ispitivanja na većim uzorcima, kako bi povećali pouzdanost rezultata.

Tako da u konačnici ne možemo, sa iznimno visokim stepenom sigurnosti, potvrditi da će se eliminacija glutena zasigurno odraziti pozitivanim efekatom na sam tok bolesti.

Hashimoto ishrana: mitovi i činjenice

2. Hashimoto i kupusnjače

Već ranije je bilo riječi na ovu temu, gde smo ustanovili kako stav da kupusnjače treba izabaciti iz ishrane kod osoba sa disfunkcijom štitne žlezde je jedan od najčešćih mitova vezanih za ishranu, s kojim se susreću osobe sa hipofunkcijom štitne žlezde.

Danas, gotovo sa sigurnošću možemo reći da se radi o zastarjelom stavu i da ne postoje studije koje bi sa većim stepenom dokaza opravdale izbacivanje ovih namirnica iz ishrane. Štaviše, kada se proceni njihova korist zbog bogatstva mnogim mineralima i vitaminima, jasno je da nikako ne bi trebalo da iz vaše ishrane eliminišete jednu cijelu grupu namirnica, kao što su to kupusnjače.

Hashimoto ishrana: mitovi i činjenice

Kada kupusnjače mogu ispoljiti štetne efekte?

Unos ovih namirnica u prekomjernoj količini i to u svježem obliku (termički neobrađenih ili kao veće količine sveže ceđenog soka) može ispoljiti određene negativne posledice po naš organizam. Srećom, ovo nisu namirnice od kojih bi neko poželio napraviti šejk ili sveže cijeđeni sok koji sadrži npr. 500g sveže brokule ili neke druge kupusnjače.

3. Hashimoto i soja

Istraživanja koje su se bavila uticajem soje na samu štitnu žlijezdu i njene hormone, nisu dokazala da ova biljka ima znatan uticaj. Ali ipak treba imati na umu da je preosjetljivost na proteine soje znatno učestalija kod osoba sa Hashimotovim tireoiditisom i nekim drugim autoimunim bolestima, nego u zdravoj populaciji.

Razlog zašto se savjetuje ograničen unos soje i proizvoda od soje kao što su tofu, sojino mlijeko i slično, nije taj što imamo iznimno visok stepen dokaza da direktno pogoršavaju stanje primarne bolesti, već leži u činjenici da sastojci soje mogu imati interakciju i znatno smanjiti apsorpciju i bioraspoloživost lijekova kao što je levotiroksin, odnosno lijekova koji se uzimaju kao supstituciona terapija.

Zato ne bi bilo poželjno konzumirati proizode od soje 4 sata nakon unošenja terapije i naravno trebamo se držati onog starog pravila koje kaže: „Sve dok smo umjereni i neku namirnicu ne konzumiramo u pretjeranoj količini, ne bismo se trebali pretjerano brinuti.“

Hashimoto ishrana: mitovi i činjenice

4. Hashimoto i  mliječni proizvodi

Istina je da se sreće nešto veća učestalost Hashimotove bolesti kod osoba koje su intolerantne na laktozu ili imaju alergiju na mliječne proteine. Takođe, drugi čest argument zbog kojeg možete čuti da je neko sa Hashimotovom bolesti izbacio mliječnie proizvode, je taj što postoji određena strukturna sličnost između kazeina (jednog od proteina u mlijeku) i gliadina (sastavnog dela glutena). Ipak, nivo dokaza da bi izbacivanje mliječnih proizvoda bila i zvanična preporuka je i dalje na jako niskom nivou, te upravo zbog toga bi se trebali suzdržati od takvih tvrdnji.

Hashimoto ishrana: mitovi i činjenice

Kako onda izgleda Hashimoto ishrana ?

Kao prvi korak savjetujemo redukciju ili eliminaciju glutena iz vaše ishrane, iako smo na početku teksta videli da trenutno ne postoji iznimno visok stepen dokaza da bi bezglutenska dijeta i zvanično postala dio tretmana Hashimotove bolesti, ali vodeći stepen dokaza ide u tom smjeru. Takođe, ukoliko u obzir uzmemo da je gluten prisutan u većini prerađenih proizvoda (grickalica, peciva i slatkiša), onda samnjen unos ili eliminacija glutena može dovesti i do smanjenog unosa ovih proizvoda, što se može pozitivno odraziti na naše sveukupno zdravlje. Ali izbjegavanje glutena nikako ne sme da vam postane glavni fokus u ishrani, jer bezglutenska ishrana može da bude itekako nezdrava, ukoliko ne znamo da na pravi način usjerimo svoj fokus.

Treba naglasiti kako je preosjetljivost na soju i laktozu djelomično česta pojava kod osoba s Hashimotovom bolešću, tako da tu preporučujemo određeni oprez i savjetovanje sa stručnom osobom.

Učestalost Hashimotove bolesti je drastično porasla poslednjih godina, a kao etiološki faktori sve više na značaju dobijaju nezdrave prehrambene i životne navike. Tako da ishranu kod oboljelih od Hashimotove bolesti ne bi trebali posmatrati šablonski i kategorisati je; poput toga da je paleo, keto ili modifikovana autoimuna dijeta upravo odgovarajuća ishrana za vas, jer su neminovno prisutne individualne razlike, koje se uvek moraju uzeti u obzir.

6972

Literatura

1. Liontiris MI, Mazokopakis EE. A concise review of Hashimoto thyroiditis (HT) and the importance of iodine, selenium, vitamin D and gluten on the autoimmunity and dietary management of HT patients.Points that need more investigation. :6.

2. Passali M, Josefsen K, Frederiksen JL, Antvorskov JC. Current Evidence on the Efficacy of Gluten-Free Diets in Multiple Sclerosis, Psoriasis, Type 1 Diabetes and Autoimmune Thyroid Diseases. Nutrients. 2020;12(8):2316. doi:10.3390/nu12082316

3. Passali M, Josefsen K, Frederiksen JL, Antvorskov JC. Current Evidence on the Efficacy of Gluten-Free Diets in Multiple Sclerosis, Psoriasis, Type 1 Diabetes and Autoimmune Thyroid Diseases. Nutrients. 2020;12(8):2316. doi:10.3390/nu12082316

4. Losurdo G, Principi M, Iannone A, et al. Extra-intestinal manifestations of non-celiac gluten sensitivity: An expanding paradigm. WJG. 2018;24(14):1521-1530. doi:10.3748/wjg.v24.i14.1521

5. Lerner A, Ramesh A, Matthias T. Going gluten free in non-celiac autoimmune diseases: the missing ingredient. Expert Review of Clinical Immunology. 2018;14(11):873-875. doi:10.1080/1744666X.2018.1524757

6. Krysiak R, Szkróbka W, Okopień B. The Effect of Gluten-Free Diet on Thyroid Autoimmunity in Drug-Naïve Women with Hashimoto’s Thyroiditis: A Pilot Study. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2019;127(07):417-422. doi:10.1055/a-0653-7108

7. Krysiak R, Szkróbka W, Okopień B. The Effect of Gluten-Free Diet on Thyroid Autoimmunity in Drug-Naïve Women with Hashimoto’s Thyroiditis: A Pilot Study. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2019;127(07):417-422. doi:10.1055/a-0653-7108

8. McKnight G. The Use of a Gluten-Free Diet as Treatment for Hashimoto’s Thyroiditis. :2.

9. Felker P, Bunch R, Leung AM. Concentrations of thiocyanate and goitrin in human plasma, their precursor concentrations in brassica vegetables, and associated potential risk for hypothyroidism. Nutr Rev. 2016;74(4):248-258. doi:10.1093/nutrit/nuv110

10. Cunningham E. Are There Foods that Support Thyroid Health? Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2012;112(4):588. doi:10.1016/j.jand.2012.02.011

11. Otun J, Sahebkar A, Östlundh L, Atkin SL, Sathyapalan T. Systematic Review and Meta-analysis on the Effect of Soy on Thyroid Function. Sci Rep. 2019;9(1):3964. doi:10.1038/s41598-019-40647-x

12. Blackett JW, Shamsunder M, Reilly NR, Green PHR, Lebwohl B. Characteristics and comorbidities of inpatients without celiac disease on a gluten-free diet: European Journal of Gastroenterology & Hepatology. 2018;30(4):477-483. doi:10.1097/MEG.0000000000001071

Hashimoto ishrana: mitovi i činjenice