Štitna žlijezda je jedna od najvećih endokrinih žlijezda u ljudskom tijelu, sa volumenom krvi koji je pet puta veći od njene vlastite mase. Sintetiše veliku količinu hormona koji se skladište i omogućavaju našem tijelu normalno funkcionisanje za naredna dva ili tri mjeseca, što otežava ranu dijagnostiku usporenog rada štitnjače.

Iako često dobronamjerni, savjeti i komentari okoline na zdravstveni problem sa kojim se osoba susreće mogu da stvore pritisak i zabunu.

Koji savjet odabrati, a da bude najefikasniji? Strah, manjak pravih informacija i socijalni uticaj nas čine podložnim mitovima, neistinitim tvrdnjama i uvjerenjima, što samo dodatno otežava problem. Pročitajte najčešće mitove vezane za usporen rad štitne žlijezde i savjete kako da postupite ispravno.

Najčešći mitovi o usporenom radu štitne žlijezde

1. Kupusnjače moraš izbaciti iz svoje ishrane!

Stav da kupusnjače nisu dobrodošle u ishrani kod oboljenja štitne žlijezde se ustalio u medicini i većina ljekara se drži toga, bez da taj stav preispita. Savjet se zaniva na činjenici da su neke studije na životinjama pokazale kako pojedini sastojci ovih biljaka, kao što su glukozinolati, na neki način mogu uticati na metabolizam joda.

Istina je da ne postoje studije koje bi sa većim stepenom dokaza opravdale izbacivanje ovih namirnica iz ishrane. Štaviše, kada se procijeni njihova korist zbog bogatstva mnogim mineralima i vitaminima, jasno je da nikako nije dobro izbaciti ih potpuno iz ishrane.

Najčešći mitovi o usporenom radu štitne žlijezde

Kada kupusnjače mogu imati štetne efekte?

Unos ovih namirnica u prekomjernoj količini i to u svježem obliku (termički neobrađene) ili kao veliku količinu svježe cijeđenog soka može imati štetne posljedice po naš organizam. Srećom, ovo i nisu namirnice zbog kojih bi neko poželio napraviti šejk od 500g svježe brokule i da to odjednom popije.

2. Suplementi joda i selena mogu riješiti usporen rad štitne žlijezde.

Jod i selen su jako bitni mikronutrijenti za veliki broj metaboličkih procesa u našem organizmu, pa nutricionisti i ljekari savjetuju ishranu koja sadrži namirnice bogate ovim mineralima.

S druge stane, ukoliko bi tretmanu hipotireoze pristupili isključivo i samo sa suplementacijom joda i selena, vrlo izvjesno je da ne bi postigli izlječenje osnovne bolesti, tako da suplementaciju ovim mineralima ne bi trebalo posmatrati kao čudotvornu kombinaciju koja će bolest dovesti u potpunu remisiju.

Najčešći mitovi o usporenom radu štitne žlijezde

Mogu li se jod i selen unijeti ishranom?

U poređenju sa nekim drugim nutrijentima, nemamo baš mnogo dostupne hrane koja je odličan izvor joda. Od namirnica se tu svakako izdvajaju različite vrste algi i morske trave, mliječni proizvodi, tuna i drugi morski plodovi, kao i jaja.

Zakonskom regulativom usvojeno je da se jodira so koja se koristi u ishrani stanovništva i stoke, pa ukoliko koristite i jako malo soli u svakodnevnoj ishrani, ogromna je mogućnost da svom tijelu obezbjeđujete dovoljne količine joda. Savjet je da obratite pažnju na način pripreme i da so dodajete pri samom kraju termičke obrade vaših obroka ili kada termička obrada bude završena. Na taj način ćete sačuvati veću količinu joda iz same soli.

Kao i kod joda, neopravdano je očekivati da će sama suplementacija selenom otkloniti probleme sa štitnom. Međutim, postoje podaci koji govore o benefitima konzumiranja namirnica bogatih ovim mineralom. Po koncentraciji selena izdvajaju se brazilski orah, te razne vrste mesa i mliječnih proizvoda. Osim navedenih namirnica, unos joda i selena se obezbjeđuje preko prehrambenih proizvoda koji su dodatno obogaćeni ovim makronutrijentima.

Trebate biti oprezni prilikom dodatne suplementacije, naročito proizvodima koji su dostupni na ‘’sivom’’ tržištu za čije porijeklo i kvalitet ne mogu garantovati regulatorne službe za lijekove.

3. Soja pogoršava stanje, moraš je izbaciti iz ishrane!

Istina ili zabluda – odgovor se vjerovatno nalazi na pola puta! Razlog zašto se savjetuje ograničen unos soje i proizvoda od soje kao što su tofu, sojino mlijeko i slično, nije taj što imamo iznimno visok stepen dokaza da direktno pogoršavanju stanje primarne bolesti. Istina može da leži u činjenici kako sastojci soje mogu imati interakciju i znatno smanjiti apsorpciju i bioraspoloživost lijekova kao što je levotiroksin, odnosno lijekova koji se uzimaju kao supstituciona terapija.

Zato ne bi bilo poželjno konzumirati proizode od soje 4 sata nakon unošenja terapije i naravno trebamo se držati onog starog pravila koje kaže: „Sve dok smo umjereni i neku namirnicu ne konzumiramo u pretjeranoj količini, ne bismo se trebali pretjerano brinuti.“.

Najčešći mitovi o usporenom radu štitne žlijezde

4. Čvorići (nodusi) na štitnoj žlijezdi predstavljaju karcinom

Pojava nodusa na štitnoj žlijezdi danas predstavlja relativno čestu pojavu. Sumnje, strah i panika zbog potencijalnog karcinoma nastaju u situacijama kada pacijentima njihov endokrinolog (ili drugi ljekar specijalista) zatraži biopsiju, takozvanu Fine Needle aspiraciju sadržaja nodusa. Na ovaj način se mikroskopski ispituje o kojem tipu ćelija se radi i da li ima prostora za paniku i dalje pretrage.

Ono što vas može umiriti jeste činjenica da su 95% nodusa, zapravo, izrasline benignog karaktera. Međutim, u nekim situacijama, iako benignog karaktera, izrasline mogu praviti određene probleme i u tim slučajevima se može savjetovati operativni zahvat.

3567

Najčešći mitovi o usporenom radu štitne žlijezde