Dolaze nam praznici i vrijeme kada sve naše kočnice popuštaju a mozak se vraća tradicionalnom šablonu koji nas svake godine dovodi do nezadovoljstva izgledom. Kojem, pitate se? Šablonu da se tokom praznika okrećemo prejedanju vjerujući da ćemo nakon njih okrenuti novi životni list i korjenito izmijeniti navike a koji se završi gomilanjem viška kilograma za čije nam je skidanje potrebno trostruko više vremena nego što se nadamo. Zato vam danas otkrivamo 5 sjajnih metoda koje će spriječiti ili barem usporiti gomilanje kilograma.

Kako izbjeći praznično debljanje?

Kako jesti prazničnu hranu a ne gojiti se

1. Metoda 80:20

Bili ste klijent Atike? Odlično! Neka 80% vaše ishrane čine obroci sa Atika režima a samo 20% ostala hrana. Iako će doći do blagog povećanja kalorija, nutritivna vrijednost vaših obroka će biti jako kvalitetna, što će usporiti gomilanje masnih naslaga i omogućiti vam da se, čak i ako se minimalno ugojite, nakon praznika brzo vratite u staru formu.

Kako jesti prazničnu hranu a ne gojiti se

2. Jedite prije odlaska u goste

Zvuči čudno? Dopustite da vam objasnimo! Kada znamo da ćemo u gostima pretjerivati sa nezdravom hranom, često u želji da uštedimo koju kaloriju, taj dan ne jedemo ništa, spremajući se za opuštanje i prejedanje u kasnijim satima. Ova taktika je potpuno pogrešna, jer tako pojedemo dvostruko više nego što bismo inače. Naredni put, pola sata prije odlaska na gozbu, pokušajte da pojedete salatu sa kuhanim jajima, komad piletine sa paradajzom ili rižin galet sa sirom. Jednom kada budete siti, nećete posegnuti za drugim komadom torte, čašom soka ili pretjerano velikim porcijama, pa ćete jesti racionalnije, manje i kvalitetnije.

3. Jedi nezdravo na dane praznika, a ne između

Koliko puta ste čuli kako neko govori da sada idu praznici, pa nema smisla da živi zdravo jer se neće pridržavati ishrane? Hajde da to posmatramo objektivno! Koliko zapravo praznika ima? Jedan, dva, tri? Čak i da u mjesecu ima pet praznika, što je rijetkost, ako 5 dana jedete nezdravije a ostalih 25 dana jedete zdravo, nećete se ugojiti ni grama, a ako zbog nekoliko dana praznika odlučite da se prejedate mjesec ili dva, čeka vas veliki višak kilograma koji ćete skidati mjesecima. Ne ispati se, zar ne?

Kako jesti prazničnu hranu a ne gojiti se

4. Na prazničnoj trpezi ima zdrave hrane

Najčešće se ponašamo kao da postoje samo dvije krajnosti: jesti potpuno zdravo ili potpuno nezdravo. Naravno, ta metoda nam odgovara jer je lakše povjerovati da je višemjesečno prejedanje jedina opcija, nego racionalno razmisliti i analizirati situaciju u tanjiru. Probajte da se prisjetite šta se nalazi na prazničnoj trpezi. Meso, čorbe, mliječni proizvodi, jaja, salate, peciva i kolači. To je osnova praznične hrane našeg podneblja. Međutim, ljudi ispuštaju nešto jako bitno iz vida: meso, jaja, čorbe, salate i mliječni proizvodi nisu nezdrava hrana. To je hrana koju biste ionako jeli na Atika programu. Zato neka upravo ova hrana bude osnova vašeg obroka a onda se nagradite jednim pecivom ili jednim kolačem, jer taj mali uljez neće bitnije poremetiti vaš izgled. Lako, zar ne?

5. Ostani fit

Znate li da u Atici postoji program za održavanje rezultata, koji se temelji samo na treningu? Tajna ovog programa je u tome što će vam pomoći da potrošite dobar dio kalorija koje unosite nezdravom hranom. Primjera radi, osoba koja redovno trenira će se tokom praznika udebljati najviše 1-2kg a ti kilogrami će više biti posljedica viška tečnosti nego stvaranja masnog tkiva i kao takvi se mogu skinuti za 7 dana. Osoba koja prejedanje kombinuje sa odsustvom fizičke aktivnosti udvostručava negativne efekte i ima sve predispozicije da napravi vidljivu štetu svom organizmu.

Kako jesti prazničnu hranu a ne gojiti se

9220