Pozvali ste goste, pravite slavlje ili idete sa društvom na večeru. Možda ste ipak raskinuli sa . momkom/djevojkom i htjeli biste utoliti tugu u jednoj (?) čašici pića sa prijateljima. Ali, to se kosi sa vašim režimom ishrane i čvrstom odlukom da izgubite masne naslage i oduševite sve prisutne na plaži ove godine. Koje piće popiti, kako što manje štete izazvati ili, ipak, alkohol zaobići u potpunosti?!

Da li je alkohol štetan za zdravlje?

Vjerujem da ste više puta čuli da je alkohol štetan za zdravlje i da može imati različite negativne uticaje na naš organizam. I to zaista jeste tako, bez sumnje.

Sa druge strane, u našem poslu se često susrećemo sa pitanjima, poput : “Da li je problem ako popijem čašu vina poslije ručka? Da li ću se ugojiti” ili “Da li je dozvoljeno piti pivo, 2-3 puta sedmično, dok sam na vašem programu?”, ili “Sutra idem na proslavu kod prijatelja, pa da li mogu umjesto užine popiti čašu vina?”.

Nerijetko se dešava da ljudi previde da i alkohol ima kalorije, da i on utiče na povećavanje dnevnog kalorijskog unosa. Čak 1 g alkohola ima 7 kcal, za razliku od proteina i ugljenih hidrata koji imaju 4 kcal po 1 g. Alkohol se naziva i antinutrijentom, jer zapravo predstavlja prazne kalorije, kojima povećavamo dnevni kalorijski unos, ali bez ikakve nutritvne koristi.

Konzumiranje alkohola tokom dijete

Alkohol i dodatne kalorije

Pored kalorijske vrijednosti alkohola koja povećava naš dnevni kalorijski unos, ovome dodatno doprinosi i konzumiranje različitih grickalica uz čašu alkoholnog pića. U našem društvu je uobičajena navika da se uz alkohol jede čips, kikiriki, štapići, perece ili druge grickalice. Sve zajedno značajno doprinosi povećanom energetskom unosu. Alkohol stimuliše apetit, pa imamo povećanu potrebu za hranom i tako ponovo gomilamo nepotrebne kalorije. Dakle, pored kalorija iz alkoholnog pića, mi unosimo i dodatne kalorije iz grickalica usljed povećanog apetita.

Takođe, treba imati na umu da je alkohol diuretik, te može dovesti do dehidratacije organizma. Na svaki uneseni gram alkohola izlučuje se 10 mL urina.

Prije konzumiranja alkoholnog pića vodite računa da ste imali potpun i kvalitetan obrok, kako bi se usporila apsorpcija alkohola u krvi, a uz alkoholno piće obavezno pijte čistu vodu da biste spriječili dehidrataciju.

Koja količina alkohola neće narušiti balans organizma?

Količina alkohola koja neće izazvati toksikaciju organizma, za muškarce iznosi 18-20 g, a za žene 15 g. Odnosno, jedno do dva pića dnevno. Ovo je količina alkohola koju će jetra razgraditi bez većih poteškoća.
Važno je naglasiti da alkohol ima mnogo jači uticaj na žene u odnosu na muškarce. Ista količina alkohola i na istu tjelesnu masu, kod žena će izazvati veću koncetraciju alkohola u krvi, zbog manjeg sadržaja vode i ADH (alkohol-dehidrogenaze – enzim koji razgrađuje alkohol).

Konzumiranje alkohola tokom dijete

Koje alkoholno piće odabrati?

E sada da pređemo na ono što nas od samog početka zanima. Koje piće izabrati, koja količina alkohola je “bezbjedna” za nas i naš režim i koliko često je dozvoljeno piti alkoholna pića?

Vino: crveno ili bijelo?

Jedna čaša crvenog vina (200 mL) sadrži oko 170 kcal. U odnosu na bijelo vino, crveno vino ima bolji uticaj na zdravlje, a naročito kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti. Naime, crveno vino sadrži resveratrol koji svojim antioksidativnim svojstvima doprinosi prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Brojne studije su pokazale da u umjernim količinama, crveno vino pomaže zdravlju, preventivno djeluje protiv osteoporoze i srčanog infarkta, ublažava probavne tegobe i sprečava stvaranje bubrežnog kamenca.

Kao i kod svakog alkoholnog pića, naglasak je na količini. Osobe koje nemaju određene zdravstvene probleme i koje ne piju određenu terapiju, mogu piti jednu čaše crvenog vina dnevno. Ukoliko ste na režimu i želite izgubiti kilograme, kalorije dobijene iz vina treba svakako uračunati u dnevni kalorijski unos.

Iz tog razloga, u toku sedmice je u redu da se popije jedna čaša vina, što neće mnogo uticati na napredak. Ukoliko bi se ipak pila jedna čaša svaki dana, tada bi bilo potrebno iz plana ishrane izostaviti npr. užinu, zbog broja kalorija. Složićete se da to baš i nema smisla. Užinu bogatu vitaminima, mineralima i vlaknima, nikako ne bismo smjeli zamijeniti praznim kalorijama iz alkohola.

Bijelo vino ima približno isto kalorija kao i crveno vino. Jedna čaša bijelog vina od 200 mL sadrži oko 160 kcal. Postoje određana istraživanja koja ukazuju na pozitivan uticaj bijelog vina na snižavanje nivoa LDL-a (loš holesterol). I u ovom slučaju, nikako ne treba pretjerivati u količini, jer bi moglo doći upravo do suprotnog efekta.

Pivo

Mala krigla svijetlog piva (0,33 L) sadrži oko 140 kcal. Od svih alkoholnih pića, pivo sadrži najmanju količinu alkohola, ali to svakako ne znači da ga iz tog razloga treba piti u većoj količini. Istraživanja su pokazala da konzumiranje piva u umjernim količinama može imati povoljne efekte na zdravlje ljudi. Smanjuje rizik od KVB, osteoporozu, dijabetes.

Naravno, u većim količinama uticaj piva ima upravo suprotan efekat na naše zdravlje. Važno je naglasiti da nikako ne treba “štediti” konzumiranje alkohola u toku mjeseca, pa u jednom danu sve odjednom popiti.

Žestoka pića

Jedna čašica rakije od 0,3 dL ima 55 kcal, a jedna čašica džina od 0,3 dL ima čak 80 kcal. Konjak i vodka na jednu čašicu imaju oko 70 kcal.

Možemo vidjeti da alkoholna pića nisu nikako niskokalorična, a njihov unos u prekomjernoj količini značajno ugrožava naše zdravlje, ali doprinosi i prekomjernom energetkom unosu.

Konzumiranje alkohola tokom dijete

Šta na kraju možemo zaključiti?

Ono oko čega se svi možemo složiti jeste da alkohol nije dobro piti u većoj količini i brojne studije to i potvrđuju. Ukoliko često konzumiramo alkohol, mogu se javiti kognitivne smetnje, poput slabljenja pamćenja i koncentracije. Takođe, alkohol negativno utiče i na čulo sluha i vida. Može doći do poremećaja u raspoloženju i pojave razdražljivosti, umora i ravnodušnosti.

Jedna čaša vina, krigla piva ili čašica žestokog pića jednom u sedam dana neće uticati na vaš napredak, povećati broj kiligrama ili ugroziti vaše zdravlje. Kao i u sevemu, uvijek je važno biti umjeren, kako ne bi došlo do neželjenog ishoda.

Ipak, treba voditi računa i o situacijama kada konzumaciju alkohola, bez obira na količinu i njegovo blagotvorno dejstvo u manjim količinama, treba u potpunosti izbjegavati: trudnoća, pokušaj začeća, upotreba lijekova, određena oboljenja, upravljanje vozilom.

Ukoliko želite da u posebnoj prilici popijete koju čašicu alkoholnog pića, vodite računa da imate kvalitetne obroke zbog usporavnaja apsorpcije alkohola, pijete dosta vode i ograničite količinu na jednu do dvije čašice.

2573

Konzumiranje alkohola tokom dijete