Otkrivamo koje su najčešće tegobe u toku trudnoće po trimestrima, kako se riješiti jutarnje mučnine, zatvora i anemije u trudnoći.

Iako je svaka trudnoća individualna, postoje određene tjelesne i emocionalne promjene koje su zajedničke svim ženama. Trudnoća je posebno razdoblje u životu, ali zahtjeva i posebnu pažnju. Najbolje je i najodgovornije da briga o trudnoći i žene i muškarca, počne i nekoliko mjeseci prije same trudnoće.

Prvi trimestar – jutranja mučnina

Čak 80% trudnica ima jače ili slabije izraženu jutarnju mučninu. Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju tu pojavu, ali je i dalje riječ samo o teorijama. Prema jednoj, mučnina se javlja kako bi se embrion zaštitio od bakterija ili parazita iz hrane koji mu mogu naškoditi. Istraživanja su pokazala da je đumbir najdjelotvornije sredstvo za ublažavanje mučnine. Naši nutricionisti savjetuju unos prirodnog soka od đumbira sa limetom.

Preporučuje se unos hrane bogate proteinima poput orašastih plodova, jogurta, jaja i hrane bogate ugljenim hidratima poput žitarica, riže, povrća. Ova hrana će regulisati nivo šećera u krvi i samim tim pomoći ublažavanju mučnine.

Uobicajene tegobe tokom trudnoce

Drugi trimestar – zatvor

U ovom periodu mučnine i umor iščezavaju, apetit se popravlja i energija se vraća. Mnoge žene ga opisuju kao naljepši i najlagodniji period tokom čitave trudnoće. Tada se identifikuju prvi bebini pokreti koji utiču da se razvija svijest o djetetu kao osobi i bude se snažni majčinski osjećaji.

Stomak počinje da se primjećuje, a struk nestaje zbog toga što materica izlazi iz male zdjelice. Probavni sistem radi nešto usporenije, kako bi djetetu ostalo dovoljno vremena za apsorpciju hranjivih materija.
Duge šetnje, uzimanje dovoljno količine tečnosti i hrana bogata vlaknima poput brokula i tamnozelenog povrća olakšavaju pražnjenje crijeva.

Uobicajene tegobe tokom trudnoce

Treći trimestar – anemija

Anemija nastaje ako se nivo hemoglobina, koji je nosilac kiseonika u eritrocitima, smanji ispod normalnih vrijednosti. Ona nastaje veoma često kod trudnica, naročito onih koje nose blizance.
Veoma je bitno riješiti anemiju, jer ukoliko je prisutna, smanjuje otpornost na infekcije, a zbog nedostatka kiseonika može dovesti i do mišićnih kontrakcija.

Trudnica se priprema za porod psihički i fizički, pa je veoma važno da se u ovom periodu dovoljno odmara. Kvalitetna ishrana može spriječiti anemiju i poboljšati krvnu sliku, kao i primjerena fizička aktivnost koja dobrom kondicijom olakšava kontrakcije.

Uobicajene tegobe tokom trudnoce

Naši nutricionisti savjetuju unos svježeg voća i povrća, kako bi se sačuvale sve nutritivne vrijednosti, koštunjavi plodovi za energiju, gračak, mahune, sočiva, žitarice u cilju poboljšanja krvne slike i željeza tokom trudnoće.

2672