Počinje još jedan radni dan, nutricionista ulazi na platformu i kreće sa radom. Između dva gutljaja kafe nailazi na dvije poruke, jednu za drugom, u kojima se javljaju majka i kćerka. Svaka od njih je tog jutra stala na vagu i izmjerila svoje obime, te ih poslala, ali ipak postoji problem i nutricionista se trudi razumjeti šta se dešava.

Mama Marina je uz mjere poslala i poruku u kojoj govori kako je prethodnih dana sve pratila bez kršenja, trudila se biti aktivna, redovno trenirala i kada je vrijeme dozvoljavalo, išla je sa kćerkom u šetnju. Kako kaže, zadovoljna je napretkom, ne žuri nigdje, jer je tek na početku tromjesečnog programa, a najbitnije joj je da nema krize i da stiže uzeti sve zdrave obroke.

Kada je prije 10 dana stala na vagu, ona je pokazivala nekoliko kilograma više, ali njen napredak se vidi po unesenim mjerama. Ovih dana se osjeća laganije, nema nadutost i kvalitetnije spava. Marina kaže da je sa nestrpljenjem čekala novo mjerenje, a da su joj baš to iščekivanje rezultata i javljanje nutricionisti bili motivacija za trud.

S druge strane, kćerka Sanja je uz poslane mjere ostavila poruku koja je zabrinula nutricionistu. Kaže da joj vaga posljednjih 10 dana pokazuje svega malu razliku u nekoliko grama. Očekivala je da napredak bude veći kako dani na programu odmiču i kaže da uprkos tome što ne jede slatkiše i grickalice, ne napreduje mnogo. Trudila se pratiti sve, šetala je sa majkom, ali njena motivacija je sve manja, čak razmišlja da odustane od tromjesečnog programa ako ne bude brže napredovala. Broj na vagi joj je svakim danom govorio kako neće uspjeti, kako drugi članovi bolje napreduju i kako nikada neće ostvariti svoj cilj. Razočarana upita nutricionistu gdje je napravila grešku?

Vaga kao mjerilo napretka?

Uočavate li je vi? Jedina greška je to što se Sanja mjerila svaki dan i što nije ni dopustila svom tijelu da doživi promjenu. Naravno da je razlika bila mala, jer je Sanja svaki dan unosila hranu i tečnost u organizam koji je sve to polako vario. Uz to, na njene mjere su uticali i količina sna i njegov kvalitet, količina stresa koju je Sanjin organizam pretrpio u blokadi zbog čestog mjerenja i „slabog napretka“. Svačiji organizam drugačije reaguje, nekome je metabolizam brži, pa se tijelo lakše čisti, a i to koliki je višak kilograma utiče na brzinu rezultata.

U ovom trenutku se uključuje i psiholog kako bi zajedno poradile na motivaciji. Zbog pritiska i prevelikih očekivanja, Sanja nije mogla da uvidi kako je lijepo napredovala. S obzirom sa joj je fokus bio na razlikama na dnevnom nivou, napredak u deset dana je padao u drugi plan i nije mogao biti dovoljan. Prijedlog psihologa je da Sanja obrati pažnju na druge mjere njenog napretka, tako da osim brojke na vagi pogleda obime koji pokazuju razliku, takođe da isproba odjeću kako bi vidjela da li je zateže kao prije, da se osvrne na svoje nove navike redovnih obroka, treniranja i šetnje.

Vaga kao mjerilo napretka?

Pitala je da li osjeća manju nadutost, da li joj je lice čistije i da li ima stalnu potrebu za unosom hrane, kao što je ranije bio slučaj. Kao i Marinu, psiholog je Sanju pohvalio za trud, jer zdrav kontinuitet bez kršenja je jedna od najvažnijih mjera napretka! Kao najadekvatniji savjet za rješavanje Sanjinog problema predložila je skrivanje vage i njeno korištenje jedino onog jutra kada treba poslati mjere zbog preuzimanja novog plana.

Dok čekamo Marinino i Sanjino novo mjerenje, predlažemo i vama da svoj napredak, bez obzira u kakvom polju on bio, sagledate iz svih uglova, jer tako ćete sigurno uvidjeti barem jedan znak promjene i činjenicu da uložen trud ne može a da se ne isplati.

4974