Koliko osoba poznajete, a da nisu ljubitelji čokolade? Malo, zar ne? Hedonistička privlačnost čokolade se krije u sastavu masti, šećera, aroma i u njenoj teksturi. Takva kombinacija dovodi do svakodnevne žudnje za ovom poslasticom, a kod osetljivih osoba može uzrokovati abnormalne reakcije i psihološke senzacije slične onima koje izazivaju psihoaktivne supstance. Kako pronaći meru u konzumaciji i ne postati ovisnik, reći ću vam u nastavku teksta.

Ko je zadužen za otkriće čokolade?

Čokolada potiče od semenki biljke kakaovac koja je u vreme drevnih civilizacija Maja, Asteka i Inka smatrana ’’Božijim darom’’. Prvobitno je upotrebljavana u verskim ritualima i zbog svojih lekovitih svojstava, a onda je preko španskih konkvistadora donesena sa tla Južne Amerike u Evropu gde postaje jedna od omiljenih i najkomercijalnijih egzotičnih biljnih vrsta na svetu.

Glavni sastojak semenki kakaovca je kakao prah ili skraćeno kakao koji se koristi kao začin u kulinarstvu, za proizvodnju alkoholnih pića i drugih napitaka i kao glavni sastojak omiljene poslastice na svetu – čokolade.

Kada je čokolada dobra za dizanje energije?

Kako se procenjuje kvalitet čokolade?

Kod proizvodnje čokolade se uz kakao prah dodaje i mleko u prahu, šećeri ili zamene za šećer, različiti ukusi i punjenja. Ovi sastojci pojačavaju verovatnoću navikavanja na čokoladni ukus, te nas čine podložnijima žudnji za čestom konzumacijom ove poslastice.

Postoji širok spektar čokolada koje se razlikuju kako po ukusu tako i po kvalitetu koji se procenjuje po procentu kakaa koji sadrži, a koji mu daje specifičan gorak i intenzivan ukus.

Koja su lekovita svojstva kakao praha i crne čokolade?

Kakao prah je nutritivno veoma bogat i kao takav ima izuzetan značaj za zdravlje čoveka. Sadrži veliki broj vitamina, minerala i oligoelemenata koji podstiču koncentraciju, pamćenje i lepo raspoloženje, pomažu u odbrani organizma od uticaja slobodnih radikala.

Osim toga, vitamini koje u sebi nosi kakao prah jačaju imuni sistem, pomažu u dugoročnoj kontroli šećera u krvi, krvnog pritiska i smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih sudova koje su prvi na listi „ubica“ ljudi u svetu.

Važno je znati da kakao prah sadrži veliku količinu magnezijuma i zbog toga je izuzetno pogodan kao deo terapije kod oboljenja koja nastaju zbog nedostatka magnezijuma. Njegov deficit može izazvati stres i nervozu, grčeve u mišićima nogu, a s obzirom na to da je ovaj mineral važan za gotovo sve procese u organizmu, njegov nedostatak može da ugrozi rad srca, mozga, gastrointestinalnog trakta i slično.

Kada je čokolada dobra za dizanje energije?

Kakao prah – sredstvo za jačanje imuniteta

Kakao sadrži veliki procenat antioksidanasa koji jačaju imunitet i štite organizam od uticaja slobodnih radikala. Na taj način umanjuje se rizik od raka, usporavaju se posljedice starenja, doprinosi se zdravlju kože, jačanju folikula dlake. Najvažniji antioksidansi koji se nalaze u kakau su polifenoli, katehini i epikatehini.

Pored antioksidanasa kakao sadrži i velike količine gvožđa čineći ga efikasnim delom terapije protiv anemije.

Kakao, takođe, obiluje vitamina A, B, C, E, zatim hromom, manganom i cinkom. Omega-3 i omega-6 esencijalne masne kiseline koje u ljudski organizam dospevaju isključivo putem hrane mogu se u velikoj meri nadoknaditi unosom kakao praha.

Kada je čokolada dobra za dizanje energije?

Šta je zdravije – crna ili mlečna čokolada?

Crna čokolada, odnosno čokolada sa velikim udelom kakaa se već dugo smatra ‘’zdravom’’ u poređenju sa mlečnom. Razlog tome je činjenica da crna čokolada sadrži od 75 do 95%, dok mlečna u proseku sadrži 35% kakao mase. Dok u isto vreme čokolada sadrži lekoviti kakao prah, ona može imati i velike količine šećera i masti koje su visokokalorične.

Da biste od čokolade imali korist, a ne štetu, vrsta i količina čokolade koju jedete igraju važnu ulogu, a osim toga, treba povesti računa o ranijim unosima ove namirnice i posledicama koje su oni ostavili na naš organizam.

Poznajući lekovita svojstva kakao praha, napomenućemo da čokolada sa velikim udelom kakaa može pomoći u lečenju povišenog krvnog pritiska, holesterola i triglicerida u krvi, očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova. Zbog toga što utiče na lučenje hormona sreće, serotonina, preporučuje se kod različitih psihičkih poremećaja, depresije, anksioznosti, nervoze i stresa uzrokovanih različitim faktorima.

Kockica čokolade za dizanje energije – da ili ne?

Iako se na osnovu istraživanja često savetuje uzimanje crne čokolade za dizanje energije u trenucima slabosti, važno je znati da je u toj situaciji dovoljna samo jedna kockica (30-60g). Ukoliko nemate meru u konzumaciji, onda uzimanje čokolade kao sredstva za podizanje energije može biti samo loš izgovor za stvaranje loše navike i ovisnosti, kao i štetnih posledica po zdravlje i broj kilograma.

Kada je čokolada dobra za dizanje energije?

S druge strane, kakao prah je bezbedan za upotrebu i u trudnoći. Obzirom da je bogat potrebnim vitaminima i mineralima, može se koristiti kod različitih dijeta ili u pripremi zdravih poslastica. On reguliše probavu, rad želuca, suzbija uticaj ghrelina – hormona gladi i pruža osećaj sitosti, pa smanjuje potrebu za unosom hrane.

Iz tih razloga značajan je za regulaciju telesne težine. Dakle, kockica čokolade kao način dizanja energije jeste dobra opcija, ali ako ne umijete imati meru u ovoj dozi, onda je bolje potražiti zdravije načine za vraćanje energije, kao što su: komad voća (naročito banana), nekoliko komada orašastih plodova, komadić sira ili šolja jogurta.

1526

Kada je čokolada dobra za dizanje energije?