Odlučno sam rekla suprugu: “Znaš, sada mi je jasno zašto mi uvijek svi govorite da ne jedem toliko, da malo smanjim, da ću ugroziti zdravlje… Priključiću se Atici, ali sada bez ikakvih izgovora. Ne mogu cijeli život kriviti štitnu žlijezdu i Hašimoto za svoju kilažu.

Kako pandemija Covid – 19 i selidba mogu uticati na odnos prema hrani?

Moji kilogrami su se počeli nakupljati u trudnoći i poslije poroda. Međutim, najviše se toga nakupilo sa početkom pandemije. U tom periodu mi je i muž otišao u Njemačku, a naš dvogodišnjak i ja smo ostali u Bosni.

Kako se tokom pandemije nikuda nije išlo, kraće sam radila i uglavnom sam bila kod kuće sa muževim roditeljima. U tom periodu, glavna nam je zanimacija bila maštanje o sljedećem obroku, kolaču, pecivu… Bukvalno, iz dosade.

Naravno, tu su bili i neredovni obroci. Jedan do dva jako obilna obroka, sa mnogo hljeba, pita i mnogo slatkiša,

Nakon tog perioda, sin i ja dolazimo u Njemačku. Nastupio nam je veoma stresan period u kojem smo živjeli ubrzanim tempom života. Oboje smo radili, učili, prilagođavali se, sin je išao u vrtić i nije nam bilo jedostavno. To je rezultiralo da svako veče pojedemo “brdo” slatkiša, grickalica i da nam to bude vid odmora uz ležanje jer je bio i period karantina i nemogućnosti da negdje idemo.

Saliha Bjelkić – Hašimoto nije prepreka za gubitak kilograma

Šta sve može biti presudni momenat za promjenu stečenih loših navika?

Kada su se otvorile prodavnice i kada sam otišla u prvu kupovinu vidjela sam da sam mi je odjeća 2XL postajala malena. Tada sam se zaustavila i rekla sebi da tako više ne može. Došla sam kući, pogledala se u ogledalo i postala svjesna da izgledam ogromno i barem 15 godina starije. S obzirom da prirodno imam veće grudi, one su se samo stopile sa stomakom i to je u kombinaciji zaista loše izgledalo. Bila sam nezadovoljna sobom.

A, onda sam se prudružila Atici…

Ja apsolutno nikada nisam bila ljubitelj povrća, a voća pogotovo. Sada svoj dan ne mogu niti da zamislim bez toga. Na samom početku mi je bilo teško bez tjestenine, peciva, hljeba i osjećala sam neku prazninu u stomaku. I bilo mi je teško da se naviknem da pijem, za mene, ogromne količine vode. Ali, nisam odustajala i svaki dan mi je bio sve lakši i bolji.

Saliha Bjelkić – Hašimoto nije prepreka za gubitak kilograma

Nisam imala neke velike i značajne krize, samo sam jednom pod uticajem jakog stresa pojela kockicu čokolade. Ali, uglavnom, pridržavala sam se 98% plana. Najviše sam se radovala treninzima s obzirom da sam se kao djevojčica i djevojka bila fizički aktivna i posvećena sportu.

Jedino, bio mi je problem da pronađem vrijeme sve obaveze. Radila sam u tri smjene, kao i suprug i nije mi bilo jednostavno da nađem vrijeme da udovoljim sinu, suprugu, da odradim trening i naravno, udovoljim sebi. Nekada sam čak odrađivala trening poslije 23h kada oni spavaju. Mada, često smo moj sin i ja zajedno radili trening i uvijek me ometao, skoči na mene, pa se sudarimo i to mi je, iskreno, bila jedna od prepreka.

Koji rezultat donosi 3 mjeseca Atika programa?

Moj put je započeo sa 77 kilograma, a danas, nakon 3 mjeseca imam 67,5 kilograma i mnogo više samopouzdanja, sreće, lakoće i bez bolova u leđima.

Ja svoj put sa Atikom nastavljam i dalje jer želim da učim o zdravoj ishrani, da stičem i dalje zdrave navike koje su sada potpuno drugačije u odnosu na period prije programa. Naravno, nisam isključiva i ne držim se slijepo zdrave ishrane, tu i tamo gricnem i nešto nezdravo, ali nikada više neće doći u obzir one količine koje sam jela ranije.

2188

Saliha Bjelkić – Hašimoto nije prepreka za gubitak kilograma