Kao studentu medicine, pretilost i hronične dijagnoze već na drugoj godini medicine nisu djelovale obećavajuće. 2019. godine dijagnostikovana mi je insulinska rezistencija, Hashimoto tireoiditis uz subkliničku hipotireozu i sindrom policističnih jajnika i na osnovu znanja iz medicine znala sam da je vrijeme za promjene i da poboljšam svoje zdravlje. Smatram i da je licemjerno da ja govorim drugima o zdravom životu a da se sama toga ne pridržavam.

Kako me studiranje medicine motivisalo da utičem na svoje zdravstvene probleme?

Ja sam Tijana i imam 23 godine i student sam medicine. Medicinu jako volim i volim ovaj poziv i želim da kasnije u životu pomognem ljudima.

Naravno, u toku studiranja učila sam i o zdravstvenim poteškoćama i znam koliko je važno da osoba pazi na svoje zdravlje.

Obzirom da mi je 2019. godine dijagnostikovana mi je insulinska rezistencija, Hashimoto tireoiditis uz subkliničku hipotireozu i sindrom policističnih jajnika i na osnovu znanja iz medicine znala sam da je vrijeme za promjene i da poboljšam svoje zdravlje.

U jednom trenutku sam i pomislila kako je licemjerno da govorim drugim osobama o važnosti zdravog života a ja se toga ne pridržavam. Tad sam shvatila da je i vrijeme da se promijenim.

Na internetu sam vidjela da Atika ima tim stručnjaka kako na nivou nutricioniste i doktora, tako na nivou trenera i psihologa. Smatram da je svaka osoba iz tima važna i da svi zajedno doprinose transformaciji.

Upravo jer Atika ima tim stručnjaka odlučila sam da uplatim Program po dijagnozi.

Tijana – Problemi sa štitnom žlijezdom, PCOS i inzulinskom rezistencijom kao motivacija da promijenim svoj život!

Kako sam se promijenila u toku programa?

U toku programa shvatila sam da sam znala u stresnim situacijama pronaći utjehu u hrani i to su bile velike količine hrane. A promjena grada i okruženja doprinijela je da imam mnogo stresnih situacija svakodnevno i to je značilo da sam svakodnevno i jela velike količine hrane. Naravno, to je takođe loše uticalo na moje, već, ugroženo zdravstveno stanje.

Takođe, u toku programa shvatila sam da hrana ne treba da bude nagrada i utjeha, nego da su sve namirnice jednako dobre ukoliko je ishrana izbalansirana i ukoliko imam redovnu fizičku aktivnost.

Stekla sam disciplinu i nakon prve dvije sedmice postalo mi je potpuno prirodno da imam tri obroka dnevno, užinu (da imam redovne obroke) i treninge minimalno 4 puta sedmično. A ukoliko bih pokleknula i ukoliko bih pojela ono što sam prije obožavala shvatila sam da mi više uopšte nije odgovaralo ni približno u toj mjeri. Izazivalo bi smetnje na nivou gastrointestinalnog trakta, a ni sam ukus nije budio zadovoljstvo kao nekada.

Atika tim mi je pomogao da transformacija tijela bude posljedica zdravog načina života i da pozitivno utičem na moje zdravstvene probleme.

I moj najveći uspjeh jeste promjena odnosa prema hrani!

Šta bih preporučila budućim klijentima Atike?

Moja je topla preporuka da bilo koja osoba koja ima probleme sa viškom kilograma, koje imaju zdravstvene probleme a gdje je važna zdrava i izbalansirana ishrana, da uplate jedan od programa Atike. Ono što je najvažnije jeste da ćete imati tim stručnjaka koji će vas pratiti.

I vjerujete mi kada jednom osjetite koliko tako lakše funkcionišete, bolje se osjećate, raspoloženje vam se izuzetno popravi, ne opterećujete se obrocima, nego sve dolazi prirodno i spontano, sumnjam da ćete posegnuti za slatkišima, tijestom, brzom hranom.

Shvatićete šta vašem tijelu odgovara i znati kako da se ophodite sami prema sebi. To je ono što je neprocjenjivo, izbjeći emotivni kontakt s hranom i ne davati joj toliki značaj da vam dani prolaze u mislima šta ćete jesti.

Sve su ovo naizgled male promjene koje vode transformaciji izgleda, ali je mnogo bitnije sve ono što se na tom putu nauči.

I kao student medicine ono što bih preporučila što se tiče samih dijagnoza (posebno mislim na inzulinsku rezistenciju, PCOS i Hashimoto tireoditis) jeste da njihovo liječenja zahtijeva potpunu promjenu načina života a tek onda odlazak u apoteku. A uz Atiku možete ostvariti tu promjenu života i trajno promijeniti svoje navike.

1171

Tijana – Problemi sa štitnom žlijezdom, PCOS i inzulinskom rezistencijom kao motivacija da promijenim svoj život!